Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Zó veel middelen tegen het coronavirus zijn nu in ontwikkeling

zo-veel-middelen-tegen-het-coronavirus-zijn-nu-in-ontwikkeling.jpg

Dat er door wetenschappers hard gezocht wordt naar een medicijn of vaccin tegen Covid-19, blijkt ook uit de cijfers die vandaag naar buiten kwamen. Wereldwijd zijn er maar liefst achthonderd middelen in ontwikkeling, die het coronavirus mogelijk kunnen behandelen.   

Daaronder zijn de drie vaccins, die inmiddels goedgekeurd zijn door de EMA, en gebruikt worden in Nederland. Ook zijn er nog twee medicijnen die ingezet worden in de strijd tegen het coronavirus.

MedicijnMonitor

Dat er inmiddels achthonderd middelen tegen het coronavirus onderzocht en ontwikkelt worden, telde de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) in Den Haag. Zij houden een zogenoemde MedicijnMonitor bij. Natuurlijk betekent het zeker niet dat er ook achthonderd middelen op de markt komen, legt VIG-directeur Gerard Schouw uit. “Als er maar tien procent van slaagt, dan zouden we de hele wereld waarschijnlijk kunnen helpen”. Alle bestaande middelen, waarvan onderzocht werd of ze iets konden betekenen bij het coronavirus, werden niet meegenomen in deze MedicijnMonitor. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de antivirale middelen die aan het begin van de pandemie onderzocht werden, of aan immuunremmers.

Lees ook:
Waarom ex-coronapatiënten in Frankrijk misschien maar één prik krijgen

Drie goedgekeurde vaccins

Toen in Nederland het coronavirus voor het eerst vastgesteld werd, waren er wereldwijd al 67 middelen in ontwikkeling. In minder dan een jaar is dat aantal dus twaalf keer zo groot. Tot nu toe zijn er binnen Europa drie vaccins goedgekeurd: die van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Ook worden er twee soorten medicijnen ingezet binnen Europa.

Andere onderzoeken

Naast medicijnen tegen het coronavirus, zijn volgens de MedicijnMonitor nog 18.000 andere middelen in ontwikkeling. Wetenschappers werken bijvoorbeeld aan honderd middelen tegen de ziekte van Alzheimer. Ook zoeken ze nog altijd naar nieuwe medicijnen tegen kanker. En met mooie resultaten, zegt Schouw. “De overlevingskans bij kanker, een ziekte die jaarlijks ruim 100.000 Nederlanders treft, stijgt jaarlijks met een procent.” Wel moet de toegang van patiënten tot medicatie sneller worden geregeld, zegt de VIG. Daarin zijn ze momenteel in gesprek met de overheid en artsen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Margriet 08 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: liefde vinden tijdens lockdown, een interview met Lilianne Ploumen,  dossier schaamte, 15x lekker weg voor 2 en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant