Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Met deze 8 vragen voorkom je stiltes

stilte_gesprek.jpg

Niet iedereen durft zomaar een gesprek met een vreemde aan te knopen. En als er dan een stilte valt, kun je je helemaal ongemakkelijk voelen. Met deze acht vragen kun je die stilte en dat gevoel voorkomen.

1. ‘Waar ken jij Marjolein van?’

Ben je op een feestje met veel onbekenden? Vraag de andere gasten waar ze de gastvrouw/-heer van kennen. Zo wordt duidelijk hoe jullie via haar of hem met elkaar verbonden zijn, wat zomaar tot een heel interessant gesprek zou kunnen leiden.

2. ‘Wat een prachtig uitzicht, vind je niet?’

Als blijkt dat je weinig met je gesprekspartner gemeen hebt, kun je je misschien concentreren op je omgeving. Begin bijvoorbeeld over het eten, het uitzicht, de locatie, een schilderij dat je ziet hangen of de muziek. “Dit zijn veilige onderwerpen,” aldus therapeut Laurie Sloane. “Maar waar je ook over begint, begin niet meteen negatief. Je kunt misschien zeggen dat de taart echt niet lekker is, maar wat als die persoon die taart heeft meegebracht? Als dat niet voor een ongemakkelijke stilte zorgt…”

3. ‘Wat vond jij van de presentatie?’

Het laatste wat je wilt als je een praatje maakt, is het uitlokken van korte antwoorden. Er zit heel veel verschil tussen de vragen ‘Vond jij het een goede spreker’ (antwoord: ja of nee) en ‘Wat vond jij goed aan de lezing?’ Stel dus open vragen.

4. ‘En waarom heb jij ervoor gekozen om journalist te worden?’

Je kunt natuurlijk vragen wat iemand doet qua werk. Maar als er dan niet meer wordt verteld dan alleen het beroep, kun je altijd vragen waarom ze voor dat werk hebben gekozen.

5. ‘Zou jij die nieuwe Apple Watch dragen?’

Knoop een gesprekje aan over iets actueels, maar liever niet over iets wat controversieel is. Ga dus niet over verkiezingen of de vluchtelingenproblematiek beginnen.

6. ‘Welk restaurant zou jij in de buurt aanraden?’

“Mensen vinden het heel fijn als hun om advies wordt gevraagd,” zegt psychotherapeut Lee Katz Maxwell. “Als ze bijvoorbeeld een wijnreisje hebben gemaakt, vraag ze dan om een goede rode wijn. Als je weet dat ze van theater houden, vraag welke voorstelling je dit seizoen absoluut niet mag missen. En als ze enorme liefhebbers zijn van lekker eten, misschien weten ze dan een goed restaurant in de omgeving?”

7. ‘Dat klinkt als een leuke reis! Wat is je volgende vakantiebestemming?’

Vraag meer door, adviseert een andere therapeut, Rebecca Hendrix. “Als je doorvraagt, laat je zien dat je echt luistert en dat je interesse hebt in wat ze vertellen. Vraag of ze nog leuke vakanties hebben gehad het afgelopen jaar en stel vervolgvragen als waarom ze juist daar naartoe zijn gegaan en wat de volgende vakantiebestemming gaat worden.”

8. ‘Ken jij Hanna? Zal ik je even introduceren?’

Als je met een onbekende aan het praten bent, is het vaak makkelijker als er nog een derde persoon aanwezig is die eventuele stiltes kan opvangen. Want een derde persoon kan altijd vragen stellen waar je zelf niet op bent gekomen. Dus schroom niet om een bekende bij het gesprek te betrekken.

Stilte is niet erg

Tot slot heeft Rebecca Hendrix nog een paar tips: “Het is niet erg als er af en toe een stilte in het gesprek valt. Ook dit kan weer een nieuwe aanleiding zijn voor een gesprek. Maar een stilte kun je ook gebruiken om je gedachten even op een rijtje te zetten. Vergeet ook niet om te ontspannen. Je hoeft geen wedstrijd te winnen. Je hoeft niet telkens de grappigste te zijn. En oefening baart kunst: hoe vaker je een praatje aanknoopt, des te sneller kom je erachter welke vragen werken en welke niet.”

Bron: Greatist.com

Ook interessant