null Beeld

8 vragen over het zikavirus

Het zogeheten zikavirus verspreidt zich momenteel razendsnel door Latijns-Amerika. Wat is dit voor virus en lopen we in Nederland ook risico? 8 vragen en antwoorden.

1. Wat is het zikavirus?

Het zikavirus kun je in de tropen oplopen door een beet van een Aedes-mug. Deze muggen kunnen ook andere ziektes als dengue en chikungunya overbrengen. Er zijn sterke aanwijzingen dat zika kan leiden tot een hersenafwijking bij ongeboren kinderen. De meeste besmette mensen merken niets, dus je kunt het virus bij je dragen zonder dat je klachten hebt. Ongeveer een kwart van de mensen krijgt koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag (rode bulten). Deze klachten verdwijnen weer binnen een week. "Het virus blijft hooguit twee weken in het lichaam," vertelt Aura Timen, arts infectieziekten bij het RIVM.

2. Bij wie kan het virus kwaad?

Het virus is vooral potentieel gevaarlijk bij vrouwen die zwanger zijn of die zwanger willen worden, omdat het hun ongeboren kind kan beschadigen. Maar het virus kan in ernstige, zeldzame gevallen ook tot verlammingsverschijnselen bij mannen en niet-zwangeren leiden. Wie trouwens eerder is gestoken door een geïnfecteerde muskiet, is zijn hele leven beschermd tegen het virus, vertelt Aura Timen ons aan de telefoon.

3. Kunnen mensen elkaar ook besmetten?

Het virus is mogelijk ook seksueel overdraagbaar, via speeksel en sperma. "Maar dat komt zeer zelden voor en hoe groot die kans werkelijk is, wordt momenteel nog onderzocht," aldus Timen, die benadrukt dat 'alleen de Aedes-mug een grote uitbraak kan veroorzaken'. "En die muggen komen alleen voor in tropische gebieden, niet in Nederland." Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd tot nu toe twee personen bekend bij wie besmetting met het zikavirus vermoedelijk via seksueel contact plaatsvond.

4. Waar gaat het nu mis?

Momenteel verspreidt het virus zich razendsnel in Latijns-Amerika. Het gaat om de landen Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela. Veel zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, lopen daarmee mogelijk een risico. Reden voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de noodklok te luiden. Er is namelijk nog geen vaccin tegen het zikavirus.

5. Zijn er ook mensen in Nederland besmet?

Op dit moment zijn achttien Nederlanders besmet geraakt met het virus. Allen hebben zij het in Suriname opgelopen. Verspreiding van het zikavirus binnen Nederland is volgens het RIVM 'zeer onwaarschijnlijk', omdat de verantwoordelijke steekmuggen in Nederland dus niet voorkomen.

6. Kan je vakantie nu nog doorgaan?

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden om, uit voorzorg, hun reis naar gebieden waar het zikavirus veel voorkomt uit te stellen of in elk geval te heroverwegen. Ga je toch, neem dan onderstaande maatregelen.

7. Hoe kun je zikakoorts voorkomen?

Er is, zoals gezegd, geen vaccin tegen het zikavirus. In een gebied waar het zikavirus voorkomt, kun je je alleen beschermen door muggenwerende maatregelen te nemen. Ben je als zwangere in de tropen, neem dan altijd – overdag en ’s nachts – deze maatregelen om muggenbeten te voorkomen:

  • Draag bedekkende kleding.
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Zwangeren wordt geadviseerd om concentraties boven de 30 procent te vermijden.
  • Slaap onder een klamboe of in een muggenvrije ruimte.
  • Zwangere vrouwen kunnen voorafgaand aan hun reis informatie inwinnen bij de reizigersadviesering van de GGD in hun regio of contact opnemen met een arts, verloskundige of gynaecoloog.

8. 'Ik ben in een gebied geweest waar het zikavirus heerst. Kan ik nu veilig zwanger worden?'

Een maand na terugkomst kun je veilig zwanger worden. Artsen verwachten dat het virus - waar je dus niks van hoeft te merken - een maand na terugkomst niet meer in je lichaam aanwezig is. Je kunt het virus dan niet meer op je kindje overdragen. Hierbij is een ruime veiligheidsmarge genomen.

Kijk voor meer vragen en antwoorden over het zikavirus op de website van het RIVM.

Bron | RIVM, nu.nl, de Volkskrant

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden