null Beeld

8 vaginale ongemakken waarvoor je vandaag nog je huisarts moet bellen

Ze lijken soms zo onschuldig. Maar bij deze acht vaginale ongemakken is het toch verstandig om vandaag nog je huisarts te bellen.

1. Je hebt last van hevige, tussentijdse bloedingen

'Spotting', ofwel tussentijdse bloedingen, komt regelmatig voor bij vrouwen die de pil slikken. Maar als je hevig vloeit of als de bloedingen een paar dagen aanhouden, lijkt het verstandig om je huisarts of gynaecoloog een bezoekje te brengen. Het kan namelijk ook duiden op PID, een infectie in het kleine bekken, waar zich onder andere je eileiders en eierstokken bevinden. Deze kunnen ook geïnfecteerd en (definitief) beschadigd raken. Maar ook een cyste, vleesboom, poliep of baarmoederhalskanker kan tussentijdse bloedingen veroorzaken.

2. Je ligt elke maand krom van de pijn

Veel vrouwen hebben buikpijn als het weer eens de tijd van de maand is. De een meer dan de ander. Maar als de pijn ondraaglijk is of wordt, kan dat wijzen op een ander probleem. Als je je hele leven al krom ligt van de buikkrampen, is de kans klein dat er iets aan de hand is. Maar als je er pas op latere leeftijd last van krijgt, of de pijn erger wordt, kan dat betekenen dat je last hebt van een groeiende vleesboom die tegen je ingewanden drukt. Maar zelfs als er niks aan de hand is, is het goed om naar de huisarts of gynaecoloog te gaan. Al is het maar voor goede pijnstillers. Je gaat toch niet elke maand krom liggen van de pijn?

3. Vrijen doet (echt) pijn

Volgens seksuologen Rik van Lunsen en Ellen Laan, auteurs van het boek Seks!, heeft één op de vijf vrouwen pijn tijdens het vrijen. Meestal omdat het voorspel tegenvalt of helemaal wordt overgeslagen. De oplossing lijkt dan ook voor de hand te liggen. Bij serieuze pijnklachten kan er echter meer aan de hand zijn. Zo kan een diepe pijn wijzen op endometriose en kan een plotse, scherpe pijn betekenen dat er zojuist een cyste is opengesprongen die op je eierstok(ken) zat.

Soms is ook onduidelijk wat de pijn veroorzaakt. Zo heeft naar schatting twee procent van de volwassen vrouwen last van vulvodynie (letterlijk vulvapijn), een toestand waarbij zij chronisch last hebben van hun vulva, zonder dat er neurologische of anatomische afwijkingen te vinden zijn. Soms helpt een verdovende crème dan tegen de pijn, of medicijnen zoals antidepressiva. Ook vaginisme zorgt vaak voor pijnklachten tijdens het vrijen.

4. Je vagina is erg droog

Vaginale droogheid tijdens de seks - ofwel, niet vochtig genoeg kunnen worden - is meestal een teken dat je niet erg opgewonden bent. In en na de overgang kun je hier wat vaker last van hebben, omdat je slijmvliezen dan dunner en droger worden. Goed voorspel en eventueel glijmiddel lossen dat ongemak echter meestal wel op. Maar er kunnen ook dermatologische problemen spelen. Neem bij ernstige droogheid daarom voor de zekerheid contact op met je arts.

Lees ook: Seks na de overgang minder fijn? 'Onzin'!

5. Je ruikt minder fris

Verse vaginale afscheiding is meestal geurloos. Als het een keertje wat meer of anders ruikt dan je gewend bent, is dat echter niet iets om je zorgen over te maken. Neem wél contact op met je arts als je een vieze, visachtige geur opmerkt die gepaard gaat met jeuk, irritatie of een andere kleur afscheiding. Waarschijnlijk heb je dan een vaginale schimmelinfectie, een soa of bacteriële vaginose te pakken. Bij bacteriële vaginose overheersen bepaalde stinkbacteriën in je vagina die - hoewel onschuldig - een nare geur geven. Meestal gaat dit met een paar weken vanzelf over. Bij veel last kun je speciale medicijnen slikken.

6. Je wordt niet (meer) ongesteld

Als je net gestopt bent met de pil, kan het soms wel even duren voordat je weer ongesteld wordt. Stress en zwangerschap kunnen ook allemaal redenen zijn voor het uitblijven van je menstruatie. Maar het kan ook betekenen dat je (vervroegd) in de overgang zit of dat je het olycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) hebt. Bij PCOS maken de eierstokken te veel mannelijk hormoon aan en heb je minder vaak of helemaal geen eisprong meer. Hoewel de aandoening geen kwaad kan voor je gezondheid, kan het wel betekenen dat je minder vruchtbaar bent. Bij een kinderwens kan een hormoonbehandeling dan helpen. Een gynaecoloog kan uitzoeken wat er aan de hand is.

7. Je vagina zwelt op, jeukt of doet pijn na de seks

Vrij je met condooms? Als de pijn 'maar' zo'n 36 uur aanhoudt, zou je wel eens allergisch kunnen zijn voor latex of rubber. De meeste condooms zijn hiervan gemaakt. Als je vaak last hebt van bovengenoemde ongemakken na de seks, probeer dan eens latexvrije condooms. Deze kun je in de drogist kopen en anders zijn ze wel op internet verkrijgbaar. Houden de klachten aan? Neem dan contact op met je huisarts. Mogelijk heb je last van een vaginale infectie.

8. Je kunt geen orgasme krijgen

Volgens seksuologen Van Lunsen en Laan bereikt amper dertig tot vijftig procent van de vrouwen een orgasme tijdens de seks. Vaak denken we dat we intimiteitsproblemen zelf moeten oplossen, maar ook hier zijn huisartsen en gynaecologen voor. De huisarts kan je adviezen geven over hoe je makkelijker kunt klaarkomen (bijvoorbeeld dat zelfbevrediging de beste manier is om te leren klaarkomen). Eventueel kan je worden doorverwezen naar een gynaecoloog om eventuele onderliggende klachten te behandelen die mogelijk je seksleven beïnvloeden. Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een seksuoloog. Deze kan jou en je partner begeleiden en advies geven.

Nog nooit verteld: 'Ik heb nog nooit een orgasme gehad en doe al jaren alsof'

Bron | SELF, Thuisarts.nl, nieuwsblad.be

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden