null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

8 ideeën om óók in de winter buiten te bewegen

In de winter is het wel heel verleidelijk om met een kop thee op de bank te blijven zitten. Maar als je lekker even naar buiten gaat, word je fitter en gezonder. Wat je dan kunt doen, daarbuiten? Nou, dit bijvoorbeeld.

Dauwtrappen

Vorst op de struiken, knisperende grond onder je voeten en een heerlijk frisse lucht. Als iedereen nog ligt te slapen wordt de natuur al wakker, óók in de winter. Geen enkele reden dus om dauwtrappen alleen te beperken tot die ene (Hemelvaarts)dag in het voorjaar, de dag zien ontwaken is het hele jaar door een mooie belevenis. En dan het liefst op blote voeten, al is dat in de winter vaak alleen weggelegd voor de echte diehards. Extra leuk is het om dit samen met een natuurgids te doen, die verhalen kan vertellen over de omgeving en de natuur waarin wordt ‘getrapt’. En daar hoeven we ook weer niet heel erg vroeg voor uit de veren: in januari en februari is tussen 8.00 en 9.00 uur ’s ochtends een prima begintijd.

Bonus: de ervaring van de Morning Miracle is ook nog eens goed voor onder andere de versterking van het immuunsysteem, het verlicht stress en stimuleert de bloedsomloop in de benen. Meer informatie (o.a.) op drenthe.nl (onder ‘winteractiviteiten’) en staatsbosbeheer.nl (diverse wandelingen met boswachters door het hele land).

Lees ook:

Waarom je in de winter vaker moe bent (en wat je ertegen kunt doen)

Tai chi

Deze van oorsprong Chinese vechtkunst wordt tegenwoordig vooral beoefend als innerlijke bewegingskunst. En dat maakt tai chi (ook wel: tai ji) niet alleen een zeer ontspannende en kalmerende bezigheid, de eenvoudige oefeningen zijn ook nog eens uitermate geschikt voor iedereen, en vooral voor senioren. Het doel van tai chi is om de energie vrij door het lichaam te laten stromen, via de juiste kanalen. Als deze energie blokkeert, levert dat lichamelijke klachten of ziekte op. Door de zachte en soepele bewegingen van deze leer regelmatig uit te voeren zou dat worden opgeheven. Alle houdingen in tai chi voer je eigenlijk rechtstaand uit, waarbij de gewrichten de basis zijn van de volledige beoefening. De lichaamsuiteinden krijgen meer zuurstof, spieren, armen en benen worden steviger, het voorkomt het verlies van spiermassa en reduceert stress en onrust.

Buitensport

Dat alles kan binnen gebeuren, maar tai chi is een bewegingskunst die, als het weer het toelaat, bij uitstek in de buitenlucht wordt beoefend. Lekker warm aankleden en het park in dus, net als veel Chinezen tot op de dag van vandaag doen, om de dag mee te beginnen. Nederland kent talloze scholen en docenten die tai chi aanbieden, in buurthuizen en parken. Kijk voor meer informatie op taijiquan.nl.

Wintersuppen

Het was dé zomersport van 2020 en bovendien de snelst groeiende buitenactiviteit van Nederland. Suppen, ook wel stand up paddling of peddelsurfen genoemd, is dan ook een populaire sport die niet alleen gaat over lichamelijk en sportief bezig zijn, maar volgens de liefhebbers vooral ook ontzettend leuk en zelfs verslavend is. Niet in de laatste plaats omdat iedereen kan leren suppen (zittend of staand op de supboard), het ontspannend is, het evenwichtsaspect het hele lichaam aanspreekt en het in de buitenlucht gebeurt. Elke rivier, zee of mooie plas is er geschikt voor, alleen of in groepsverband. En wie het aandurft, kan ook in de winter gewoon ‘doorsuppen’. Met de juiste supkleding, zoals dikke waterschoenen, wetsuits, thermo-ondergoed, een cap en handschoenen, is er zelfs weinig tegenin te brengen.

Pas op voor onderkoeling

Bedenk wel dat suppen in het najaar of winter een risico met zich meebrengt, omdat het water een stuk kouder is en onderkoeling op de loer ligt. Ga dus liever niet alleen of laat iemand weten waar je bent en neem tenminste een telefoon mee. Gebruik ook altijd een zogenaamde leash; een koord om de voet dat je bij je board houdt, als je onverhoopt in het water terechtkomt. Ook een zwemvest is geen slecht idee, net als genoeg warme drank mee hebben bij een langere tocht. Zin gekregen? In de facebookcommunity @suppen.NL worden het hele jaar door evenementen aangekondigd.

Lees ook:

6 redenen waarom wandelen in de winter extra goed voor je is

Wandelen

Wandelen kan natuurlijk het hele jaar door. Het is gratis, we hoeven ons nergens voor aan te melden en het begint zodra we de deur achter ons dichttrekken. Niet zo gek dus dat Nederland steeds meer wandelaars telt. Volgens het recent uitgebrachte rapport Zo sport Nederland van NOC NSF trekken maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders met grote regelmaat de wandelschoenen aan. En onder vrouwen is wandelen nóg populairder; bij hen is het de populairste sportieve bezigheid van dit moment.

Talloze soorten van wandelen

Weinig aan toe te voegen, zou je zeggen, behalve dat er talloze soorten wandelen bestaan. Zoals Nordic Walking (wandelen met stokken), langeafstandswandelingen (vanaf zestig kilometer) sportief/speedwandelen (in een tempo van zes tot negen kilometer per uur), smovey walking (wandelen met speciale ringen, smoveys, in je handen), meditatief wandelen (het liefst alleen, in stilte en in je eigen tempo) en snelwandelen (tot vijftien kilometer per uur). Tel daarbij op dat Nederland meer dan achthonderd officiële wandelroutes kent en de mogelijkheden zijn eindeloos. En dat is niet alleen goed voor de algehele gezondheid, wandelen is ook je hoofd leegmaken. Win-win.

Speurtochten en geocaching

De tijd waarin speurtochten alleen bestemd waren voor kinderfeestjes ligt allang achter ons. Tegenwoordig is er ook voor volwassenen veel te beleven op dit gebied. Bijvoorbeeld via zogenaamde mystery tours, waarbij onderweg een mysterie moet worden opgelost. Of door aan de hand van een kaart of GPS-ontvanger aanwijzingen te zoeken die naar een ‘schat’ leiden. Er bestaan historische speurtochten met namen, zoals Het raadsel van het klooster, net als stepspeurtochten, survivalspeurtochten en natuurspeurtochten. En dan is er nog geocaching (spreek uit: dzjio kesjing), een gratis zoekspel waar alleen een online account voor hoeft te worden aangemaakt op de smartphone, waarna de zoektocht naar de ruim 35.000 (!) verstopte caches in Nederland kan beginnen.

1 miljoen caches wereldwijd

En voor wie dat groots wil aanpakken: wereldwijd zijn er zo’n 1 miljoen van deze caches of kistjes te vinden, waarvan het de bedoeling is dat ze na ontdekking netjes worden teruggelegd door de vinder. In het kistje zit altijd een logboek. Daarin schrijf je je naam als bewijs dat je het hebt gevonden en waar soms spulletjes in zitten (een sleutelhanger, knuffels of een spelletje) die kunnen worden geruild voor iets anders. Enorm leuk voor jong en oud. Kijk voor meer informatie op geocaching.com en allesovergeocaching.nl.

Ultimate frisbee

Wat ooit begon als een leuk spelletje voor op het strand, is de laatste jaren uitgegroeid tot een serieuze teamsport, wat in gemengde teams en zonder scheidsrechter wordt gespeeld. Ultimate frisbee is dan ook een van de snelst groeiende sporten ter wereld, de meest beoefende sport onder de frisbeesporten en kan zowel binnen als buiten worden gespeeld. Eerlijkheidshalve zeggen we daar wel bij: een goede conditie en een gezonde dosis competitiedrang zijn van belang bij het spelen van deze sport. Gooien, vangen, rennen en samenspelen zijn daarbij belangrijk. En omdat het een sport is zonder scheidsrechter komt alles aan op de sportiviteit en het respect van de spelers, de zogeheten spirit of the game. Wie eerst wil aankijken hoe dit precies in z’n werk gaat: tussen 7 en 17 juli 2022 vindt het WK Ultimate Frisbee plaats in Leeuwarden. Tot die tijd zijn er diverse ultimate-verenigingen te vinden op onder andere frisbeesport.nl

Lees ook:

Heeft een hond het koud in de winter en wat kun je daartegen doen?

Jeu de boules

In slechts een paar jaar tijd is ‘het Franse spel met de ballen’ ook bij ons ongekend populair geworden, onder jong en oud. Inclusief regionale en landelijke toernooien, een nationaal team dat deelneemt aan het wereldkampioenschap én steeds meer jeu-de-boulesbars en -foodhallen. Niet zo gek want jeu de boules, boulen voor intimi en petanque voor de Fransen is een uitermate sociale (gezins)activiteit en een uitdagende teamsport, waarbij precisie, concentratie en de inbreng van elke speler bepalend zijn voor het resultaat. Tel daarbij op dat het een relatief goedkoop spel is dat het hele jaar door -bij droog weer- prima buiten kan worden gespeeld en een nieuwe hobby is snel geboren.

Tip: houd je wel aan de eenvoudige regels om ongelukken met de (relatief) zware ballen te voorkomen; vaak worden deze regels aangegeven bij de betreffende (buiten)banen. Een buitenbaan in de buurt is te vinden via de Boulesbaas-app of op nlpetanque.nl, njbb.nl en allesoverpetanque.nl

Muurklimmen en boulderen

Het lijkt misschien alleen een bezigheid voor de echte waaghalzen onder ons, maar uit recente cijfers blijkt dat klimmen steeds populairder wordt onder alle leeftijden. Niet voor niets was klimmen in 2020 voor het eerst een olympische sport, al moeten we door corona nog even een jaartje wachten op de beelden daarvan. Op huis-tuin-en-keukenniveau is een mooi voordeel dat we klimmen niet alleen in klimcentra hoeven te doen, want er bestaan talloze outdoor klimmuren en hallen. Wél is het voor de eigen veiligheid dringend aan te raden om eerst een basiscursus te volgen bij een ervaren instructeur. Dit om vertrouwd te raken met technieken als zekeren of de ‘teruggestoken achtknoop' en met klimmaterialen als: harnassen, helmen en touwen. Goed nieuws: deze materialen worden steeds lichter geproduceerd.

Voor wie niet te hoog wil of durft, is boulderen een mooi alternatief: klimmen op relatief geringe hoogte, zonder beveiliging van een touw. Dat maakt boulderen overigens niet minder intensief dan klimmen, de uitdaging zit ’m in de korte en vaak moeilijke routes die veel inspanning vragen. Meer weten? Kijk op bjoeks.nl, klimhalamsterdam.nl of olympos.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Liesbeth Smit

Beeld | Getty Images

null Beeld

Dit artikel is te lezen in Margriet 2020-49. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Marin NoomenGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden