Gezondheid

8 gewoontes die eigenlijk niet zo goed zijn voor je vagina

vaginale-ongemakken.jpg

Niemand probeert haar vagina opzettelijk te saboteren. Toch zien gynaecologen dagelijks vrouwen die er gewoontes op nahouden die eigenlijk helemaal niet zo goed zijn voor onze intieme delen. Herken jij ze?

1. Je wast je vagina geregeld met een was-emulsie

Was-emulsie, wasgel, tissues… Bij de drogist kun je van alles kopen voor de ‘intieme verzorging’. “Als je ze heel af en toe gebruikt, kunnen deze intieme verzorgingsproducten geen kwaad,” aldus gynaecoloog Karlijn Schweitzer van UMC Utrecht. “Maar nodig zijn ze niet.” Bij geregeld gebruik verstoren ze volgens Schweitzer zelfs het vaginale milieu, ook al zijn de middelen pH-neutraal. Dit vergroot de kans op vagina schimmelinfecties en andere vaginale kwaaltjes. “Was je daarom bij voorkeur alleen met water.” Haar advies is om één of twee keer per dag je vagina met lauwwarm water te wassen.

2. Je trekt na het sporten niet meteen je sportbroek uit

Schimmels houden van een warme, vochtige omgeving. Als je maar lang genoeg in bezwete of natte (bad)kleding blijft rondlopen, kunnen de micro-organismen gaan woekeren en zo mogelijk een infectie veroorzaken. Blijf dus niet na het sporten nog uren in je trainingbroek op de bank hangen, maar trek hem liever meteen uit en hijs je desnoods in wat anders als je geen zin hebt om meteen te douchen.

3. Je draagt dagelijks skinny jeans

Het is niet gezegd dat je er echt een vaginale infectie van kunt krijgen. Maar als je last hebt van terugkerende schimmelinfecties en vaak strakke broeken draagt, kan het geen kwaad om eens een luchtiger modelletje te proberen. Met strakke kleding heb je toch meer kans dat het gaat schuren en broeien.

4. Je draagt inlegkruisjes

Gebruik je inlegkruisjes? Stop daar liever mee. Ze houden misschien je onderbroek schoon, maar volgens sommige gynaecologen vergroten inlegkruisjes de kans op irritatie en jeuk. En die onderbroek gaat toch weer in de was. Kun je echt niet zonder? Draag ze dan liever alleen overdag. De Amerikaanse gynaecoloog Jessica Shepherd adviseert om ze niet langer dan twaalf uur achter elkaar te dragen, vertelt ze op SELF. Vervang ze wanneer ze erg vochtig zijn en vermijd geparfumeerde inlegkruisjes. De geurstoffen kunnen je vagina irriteren.

5. Je gaat vaak in bad

Het is misschien ontspannend voor jou, maar je vagina kan behoorlijk gestrest raken van al dat gebadder. Hoe heter het bad, hoe groter de kans op irritatie. Een schuimbad is helemaal uit den boze; zeep ruïneert de natuurlijke zuurgraad van de vagina. Houd ook bruisballen liever uit de buurt van je vagina.

6. Je maakt een antibioticakuur niet af

Als je arts je voor chlamydia, bacteriële vaginose of een andere vaginale kwaal een antibioticakuur heeft voorgeschreven, zorg er dan voor dat je deze helemaal afmaakt, ook al zijn je klachten al weg. Dat je geen symptomen meer hebt, betekent niet altijd dat de infectie verdwenen is. Als je te vroeg met de kuur stopt, kan de infectie weer de kop opsteken. Nog ernstiger is dat vroegtijdig stoppen de kans op antibioticaresistentie vergroot. Oftewel: dat je immuun wordt voor antibiotica. Hierdoor zal een volgende vaginale kwaal niet alleen moeilijker te behandelen zijn – ook nu eenvoudig te genezen ziektes, zoals long- of blaasontsteking, kunnen weer levensbedreigend worden.

7. Je maakt je vibrator niet goed schoon

Het is misschien verleidelijk om hem meteen in de la te gooien als je klaar bent, maar als je een vibrator gebruikt terwijl je een vaginale infectie hebt en deze achteraf niet goed schoonmaakt, kun je jezelf blijven besmetten. Je hoeft geen speciaal desinfecterend middeltje te gebruiken – afspoelen onder de kraan en drogen met een handdoek is voldoende. Er zijn ook speciale middeltjes verkrijgbaar die veilig op latex, rubber en siliconen gebruikt kunnen worden. Sommige speeltjes, zoals een plastic dildo, kunnen zelfs in de afwasmachine.

8. Je draagt synthetische slipjes

Synthetische slipjes nemen nauwelijks vocht op, waardoor het kan gaan broeien en je eerder last van schimmelinfecties en andere vaginale ongemakken kunt krijgen. Kies daarom liever voor ademend katoenen ondergoed. Verder kun je je vagina letterlijk lucht geven door ’s nachts zonder slip te slapen.

Bron | Viva, SELFiStock (foto)
Tekst | Rianne Marijs

Lees ook

Dacht je dat dit wc-poppetje een jurkje droeg? Kijk nog eens goed
Deze koolhydraten beschermen je darmen tegen ontstekingen
De 7 alarmsignalen van een blindedarmontsteking

Gratis gezondheidsartikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant