null Beeld EPA
Beeld EPA

8 feiten en fabels over grijs haar

Grijze haren: waar de een ze omarmt, kijkt de ander vol afgrijzen naar de eerste zilveren lok die ze uit haar hoofd trekt. Experts doen volop onderzoek naar grijze haren.

En met al de tot nu toe verworven kennis, zijn dít de feiten en fabels.

1. Ouder worden is de grootste oorzaak van grijs haar

Feit

Wat er ook wordt geadviseerd om te eten of drinken: je doet niets tegen ouder worden en dus grijze haren. Wetenschappers hebben nog altijd geen wondermiddeltje of de fontein van de eeuwige jeugd gevonden.

2. Op welke leeftijd je grijs wordt is afhankelijk van je afkomst

Fabel

Op verschillende beauty- en gezondheidssites wordt beweerd dat Westerse mensen sneller grijs worden dan bijvoorbeeld Aziaten en Afro-Amerikanen. Ook zouden roodharigen sneller dan gemiddeld grijs worden. Aangezien hier nog geen hard wetenschappelijk bewijs voor is, bestempelen wij dit vooralsnog als een fabel.

3. Van stress krijg je grijze haren

Fabel

Je zult er niet direct grijs van worden, maar volgens experts heeft stress wel te maken met veel huid- en haarproblemen. Denk bijvoorbeeld aan haaruitval door stress of een chemotherapie, waarna haren soms in een totaal andere kleur terug kunnen groeien.

4. Van roken krijg je grijze haren

Fabel

Net zoals van stress zul je van roken niet direct grijze haren krijgen, maar veel goeds doet het zeker ook niet voor je huid en haar. Echt voorkomen kun je het zoals hierboven al gezegd niet, maar met gezond eten en drinken en níet roken, word je in ieder geval gezonder grijs.

5. Eigenlijk wordt je haar nooit grijs

Deels feit, deels fabel

Wat er écht gebeurt, is dat je haarzakjes stoppen met het produceren van pigment. Dit resulteert optisch in grijs haar.

6. We maken zelf van nature al peroxide aan waardoor we grijs worden

Feit

Uit onderzoek van de Federation of American Societies for Experimental Biology, blijkt dat peroxide van nature ook in onze haarzakjes voorkomt. Hoe ouder we worden, hoe meer deze voorraad zich opstapelt. En op een gegeven moment blokkeert dit de aanmaak van melanine, het pigment van ons haar.

7. Grijs haar is weerbarstiger

Fabel

Als je ouder wordt, wordt je haar juist fijner en slapper. Het ziet er misschien weerbarstig en droog uit, omdat we minder olie produceren naarmate we ouder worden. Trek vooral geen grijze haren uit je hoofd, waarschuwen experts: hiermee verstoor je je haarzakjes en dat kan juist wél in weerbarstig haar resulteren.

8. Grijs haar kan resistent worden tegen kleur

Feit

Sommige grijze haren laten zich niet zo makkelijk in een andere kleur verven. Is dát even zonde van dat pakje haarverf of bezoekje aan de kapper. Helaas kom je hier pas achter als de verf eenmaal weer uit je haar is gespoeld. Het advies is dan om het de volgende keer íets donkerder te verven, voor wat meer dekking.

Ook interessant om te lezen

Bron | Good Housekeeping

Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisEPA

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden