Margriet logo
null Beeld

7x waarom je iedere dag een half uur zou moeten wandelen

Dat wandelen gezond is, weten we heus, maar er elke dag tijd voor maken lukt nog niet altijd. Toch zitten er nóg veel meer lichamelijk en mentale voordelen aan dan je misschien denkt. Trek die wandelschoenen maar aan en maak er een dagelijkse gewoonte van.

Want een wandeling van een half uur zorgt al voor deze resultaten:

1. Wandelen maakt je rustig

Of je nu stevig doorwandelt of in een kalm tempo een ommetje maakt; wandelen maakt je rustiger. Tijdens het wandelen zul je namelijk merken dat je zintuigen meer 'open' gaan staan en je je meer gaat focussen op de dingen om je heen. Luister bewust naar de vogeltjes in de bomen of geniet van het zonnetje op je gezicht en je zult merken dat het rustiger wordt in je hoofd.

2. Je creativiteit neemt toe

Loop je vast in je werk, het maken van een beslissing of het op een rijtje zetten van je gevoelens? Wandelen geeft raadt. Echt. Uiteraard heeft dit onder andere te maken met het leger maken van je hoofd, maar ook doordat je je gedachten even ergens anders op richt. Tijdens de wandeling kan het zomaar gebeuren dat je de meest briljante ingevingen krijgt. Probeer het maar eens.

3. Spataderen worden minder

Volgens onderzoek van de Cleveland Clinic heeft wandelen als gezondheidsvoordeel dat het helpt om spataderen te verminderen. Zijn de spataderen op je benen je een doorn in het oog? Trek die wandelschoenen aan en probeer het uit. Baat het niet dan schaadt het zeker niet.

4. Je wilt alleen nog maar meer sporten

Ben je eigenlijk niet zo'n sporter, of heb je vooral geen zin om naar de sportschool te gaan? Dan kan het zomaar eens zijn dat het wandelvirus jou te pakken krijgt. Combineer het met een lekker muziekje of een leuke podcast en voor je het weet wil je helemaal niet meer rechtsomkeert maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

5. Je verbrandt ook nog eens calorieën

Misschien is dit wel een inkoppertje, maar wellicht trekt het je ook over de streep om het toch eens te gaan doen. Wist je namelijk dat je door een half uur te wandelen gemiddeld al zo'n 150 calorieën verbrandt? Zo zie je maar dat iedere vorm van beweging goed voor je is. Al wandel je maar een half uurtje per dag...

6. Je spijsvertering werkt beter

De meeste mensen knappen na een maaltijd (vooral een zware) graag een uiltje om zogezegd de spijsvertering een handje te helpen. Maar wist je dat het veel beter voor je spijsvertering is om overeind te komen en te bewegen? Een wandeling (ook korter dan eentje van dertig minuten) zorgt niet alleen voor beweging in je benen, maar ook in je darmen en spijsverteringskanaal. De zware maaltijd wordt daardoor veel beter opgenomen en afgebroken.

7. Benen worden sterker

En last but not least zullen ook de onderdelen van je lijf waar je het allemaal mee doet natuurlijk baat hebben bij deze inspanning. Iedere dag een half uur doorstappen zorgt ervoor dat je spieren sterker worden en je benen er uiteindelijk slanker en strakker uit gaan zien. En wie wil dat nu niet?

Bron | Real Simple, NSMBL, Cleveland Clinic, Pure Wow, The New York Times

Beeld | iStock

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden