7x dit wist je (nog) niet over ADHD: feiten en fabels Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

7x dit wist je (nog) niet over ADHD: feiten en fabels

Mensen met ADHD zijn altijd druk en oudere mensen met ADHD bestaan niet. Toch? Nee, zo simpel ligt het niet. ADHD is veel complexer dan dat en kan zich op allerlei manieren en op verschillende leeftijden uiten.

Margriet samen met Takeda

Psychiater Wolter Hagedoorn en kinderarts in jeugdzorg Ingrid Rours delen een aantal feiten en fabels over ADHD met ons.

Feit 1: ADHD is voor een groot deel erfelijk bepaald

Hagedoorn: “Zo’n 70 procent van de ADHD wordt door erfelijkheid bepaald. Nog een aantal aspecten die kunnen meespelen in het ontwikkelen van ADHD zijn alcoholgebruik of roken tijdens de zwangerschap en vroeggeboorte. Wat je vaak ziet is dat er binnen de eerstelijns familieleden wel minimale trekken van ADHD bestaan. Het hoeft niet altijd de volledige aandoening te zijn, maar wel symptomen.”

Feit 2: Er is nog geen behandeling die ADHD kan genezen

Rours: “Dat ADHD voor een groot deel erfelijk bepaald is kunnen we niet veranderen, en er is geen behandeling die ADHD kan genezen. Maar we kunnen deze kinderen en volwassenen wel zo goed mogelijk uitleg en adviezen geven, waardoor ze leren omgaan met de problemen die ze hierdoor ondervinden. Je kunt de omgevingsfactoren zo gunstig mogelijk maken, waardoor ze er minder last van hebben. Bijvoorbeeld een goede plek in de klas of de structuur thuis. Als ze een vakkenpakket, opleiding en baan kiezen die ze leuk vinden en waar ze goed in zijn, kunnen ze veel beter hun aandacht erbij houden.”

Feit 3: Symptomen kunnen in de loop der jaren afnemen of veranderen

Hagedoorn: “Een deel van de symptomen van ADHD kan in de loop der jaren afnemen, bijvoorbeeld de hyperactiviteit en impulsiviteit. Wat wel kan gebeuren is dat deze symptomen naar binnen toe slaan en zich uiten als innerlijke onrust. Aandachtsproblemen zijn echter wel een persisterend symptoom.”

Rours: “Symptomen kunnen afnemen, maar helaas ook toenemen; vooral als ADHD niet op tijd is onderkend en behandeld. Belangrijk om hierbij te weten is dat ADHD tijdens de verschillende levensfasen steeds op een andere manier tot uiting kan komen.”

Feit 4: ADHD bij meisjes en vrouwen wordt vaak niet onderkend

Hagedoorn: “Bij jongens en mannen is er vaker zichtbare problematiek, zoals ruzies of ongevallen. Bij meisjes kan het zich manifesteren in een rustig, dromerig meisje dat door gebrek aan aandacht niet alle lesstof opneemt. Wat je ziet is dat de leerkracht – en de klas ook – last heeft van de drukke onrustige jongens in de klas. Het meisje krijgt dan niet die aandacht die het verdient.”

Rours: “Van die meisjes heeft niemand last, en dus worden ze vaak pas laat – eind basisschool, op de middelbare school of zelfs nog later – gediagnosticeerd, waardoor ze ten onrechte een lager schooladvies krijgen dan bij hun intelligentie past, hun zelfvertrouwen verliezen of zelfs nog ernstiger al depressieve klachten hebben.”

Lees ook:
ADHD bij volwassenen: zó kun je het herkennen

Fabels

Naast deze feiten zijn er ook fabels die de experts graag weerleggen:

Fabel 1: ADHD houdt op bij je achttiende jaar en oudere mensen met ADHD bestaan niet

Hagedoorn: “Tot nog niet zo heel lang geleden dacht men dat stoornissen op de kinderleeftijd alleen op die leeftijd bleven bestaan, maar dat is veranderd. Bij autisme werd al eerder duidelijk dat dat een levenslang patroon is. Sinds ongeveer 1998 is men zich bij ADHD ook steeds meer bewust van het feit dat de symptomen niet ophouden als iemand achttien jaar is geworden.”

Rours: “Er zijn dus zeker opa’s en oma’s die ADHD hebben. Vaak is een kind dat bij ons in behandeling komt de sleutelfiguur waarmee anderen in de familie erachter komen wat hun levenslange problemen veroorzaakt.”

Fabel 2: Een kind met ADHD is de schuld van de ouders

Rours: “ADHD is niet de schuld van ouders, maar ouders voelen zich wel vaak schuldig aan alle problemen van hun kind. Soms wordt tegen ouders gezegd dat een kind met ADHD een schop onder de kont moet krijgen en dat het dan wel goed komt. Niets is minder waar. Het is belangrijk dat een kind en ouders, of twee partners, allebei gaan begrijpen hoe iemand met ADHD functioneert en hoe je daar het beste mee kunt omgaan.”

Fabel 3: Mensen met ADHD kunnen niet goed leren

Rours: “ADHD heeft niets te maken met domheid, maar wel met hoe goed je kunt leren. Je kunt heel intelligent zijn, maar als je niet goed kunt concentreren, automatiseren, steeds afgeleid bent of druk in je hoofd, is het moeilijk om te leren en goede resultaten neer te zetten. Dat wil echter niet zeggen dat je het niet kunt of dat je niet slim bent.”

Betere gezondheid en heldere toekomst

Dit artikel kwam tot stand met ondersteuning van Takeda. Takeda is een patiëntgericht, op waarden gebaseerd, R&D gedreven, wereldwijd biofarmaceutisch bedrijf dat zich inzet om betere gezondheid en een heldere toekomst te bieden aan mensen wereldwijd.

Deze tekst is een weergave van de mening van de artsen.

Beeld | Getty Images

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden