null Beeld

7 websites die je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen

Twijfel je vaak aan jezelf, of pieker je veel? Tegenwoordig bestaan er veel websites waarmee je gratis je mentale fitheid kunt testen én verbeteren. Dit zijn zeven goede zelfhulpprogramma's op het internet.

Of je nou minder wilt piekeren, beter wilt slapen, wilt stoppen met roken of je zorgen maakt over je eetgewoontes; je kunt het zo gek niet bedenken, of er bestaan therapieprogramma's op internet voor. Steeds meer Nederlanders maken er dan ook gebruik van, meldt het AD. Ook voor klachten als depressie en angststoornissen. Odile Smeets, projectleider E-Health bij het Trimbos-instituut, snapt wel waarom. "Online therapie is anoniem en heel laagdrempelig. Je kunt zelf kiezen wanneer je met je therapie aan de slag gaat, je hoeft er geen afspraak voor te maken en je kunt het thuis doen op een tijdstip dat jou schikt."

Zelfstandig of met begeleiding

Volgens de projectleider werkt online therapie bij de meeste mensen net zo goed als 'gewone' psychotherapie. "Daar zijn veel studies naar gedaan. Onlineprogramma's zijn absoluut effectief, vooral als er ook begeleiding wordt geboden." Zo ga je met een zelfhulpprogramma helemaal zelfstandig aan de slag met zelftests en oefeningen. Maar er bestaan ook intensievere therapievormen waarin je via de mail of telefonisch begeleid wordt door een huisarts, praktijkondersteuner GGZ of echte GGZ-psycholoog. Bij de huisarts krijg je dit meestal gewoon vergoed door je zorgverzekeraar. De zelfhulpprogramma's zijn vaak gratis.

Voor wie geschikt?

Iedereen die een beetje kan omgaan met een computer of mobiele telefoon, kan gebruik maken van online zelfhulp-of therapieprogramma’s. "Wel vergt het enige zelfdiscipline," weet Smeets. "Het huiswerk moet je immers zelf doen. Als je begeleiding krijgt van een behandelaar kan die je wel helpen met vragen of dingen waar je tegenaan loopt." Leeftijd speelt volgens de E-Health deskundige geen rol. "Bij het programma Kleur je Leven (voor mensen met lichte tot matige depressieve klachten, red.) was de oudste deelnemer 88 jaar en enorm enthousiast over de effecten."

7 goede internettherapieën

Het Trimbos heeft samen met het GGZ-veld een speciaal keurmerk opgericht, de Online Hulpstempel. Hierop kun je zien welk online hulpaanbod is goedgekeurd door GGZ-professionals. Dit zijn een aantal internettherapieën en -cursussen die Smeets (ook) kan aanbevelen:

Mentaalvitaal.nl

Een website voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid en daar zelf mee aan de slag wil. Er is een test om je mentale fitheid te testen, en je kunt er allerlei gratis oefeningen doen om bijvoorbeeld minder te piekeren, meer zelfvertrouwen te krijgen en je belangrijkste waarden te ontdekken. Onder Tools & therapie vind je nog eens allerlei online therapieën die je verder kunnen helpen.

Snelbeterinjevel.nl

Deze website biedt drie online trainingen aan om zelfstandig te werken aan slaap-, pieker- of stressklachten. Een training bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om je klacht te verminderen. Het wordt aanbevolen om de oefeningen minstens vier tot zes weken te blijven doen.

Psyfit.nl

Een onlinecursus waarbij je met oefeningen, filmpjes, tests en tips meer grip op je leven krijgt en beter leert omgaan met de druk die de omgeving op je legt. Kosten: € 29,95. Hiervoor krijg je 1 jaar onbeperkt toegang tot effectieve tools om zelfstandig je geluk te trainen.

Kleurjeleven.nl

Kleurjeleven is een online cursus voor volwassenen om zelfstandig of met begeleiding depressieve klachten aan te pakken. Met de Kleurjeleven-app kun je de therapie nu gemakkelijk via je smartphone volgen. Je installeert de app en volgt de gehele therapie gemakkelijk via je smartphone. Je volgt de lessen in je eigen tempo en wanneer het jou uitkomt.

Interapy.nl

Interapy is een erkende GGZ-instelling waar je terecht kunt met allerlei psychische klachten, zoals burn-out, eetstoornissen, paniekaanvallen en problemen met rouw- en traumaverwerking. Je krijgt onlinebegeleiding van een psycholoog. De kosten van de behandeling worden vergoed door de zorgverzekeraar (na verrekening met je eigen risico). Hiervoor is een verwijsbrief van je huisarts nodig.

Etendebaas.nl

Voor vrouwen én mannen die zich zorgen maken over hun eetgewoontes. Je krijgt onlinebegeleiding van een psycholoog en informatie over voeding en gezondheid. Het programma duurt drie tot drieënhalve maand, daarna volgt een nazorgtraject. De kosten van de behandeling worden vergoed door de zorgverzekeraar (na verrekening met je eigen risico). Hiervoor is een verwijsbrief van je huisarts nodig.

Rokendebaas.nl

Een onlinebehandeling met persoonlijke begeleiding om te stoppen met roken of een terugval te voorkomen. Duur: twaalf weken. De kosten worden volledig vanuit de basisverzekering vergoed.

Foto | iStock

De best gelezen gezondheidsartikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden