Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

7 tips om geld te besparen bij de tandarts

tandarts.jpg

Sla je weleens de controle bij de tandarts over omdat je het geld wel voor iets beters kunt gebruiken? Niet doen! Een periodieke controle kost vaak maar twee tientjes en kan een dure en pijnlijke behandeling voorkomen. 7 nuttige tips om geld te besparen bij de tandarts.

Deze week bevestigde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wat tandartsen al vreesden: mensen met lagere inkomens gaan minder vaak naar de tandarts dan mensen die meer verdienen. Omdat tandzorg niet meer in het basispakket zit moeten volwassenen in principe alles zelf betalen. Het gevolg is dat mensen de gang naar de tandartsstoel steeds vaker en langer uitstellen om kosten te besparen.

Controle kost ‘maar twee tientjes’

Volgens de tandartsen- en orthodontistenorganisatie KNMT is het echter goedkoper om een keer per jaar preventief op controle te gaan. Zo’n periodieke controle kost maar twee tientjes – veel minder dan veel mensen denken, aldus een woordvoerder op RTL Nieuws. “Als je je vaker laat controleren, doe je meer aan preventie en voorkom je dat je later in grote problemen komt en duurder uit bent.”

Gaatjes voel je meestal niet

Zo kost een wortelkanaalbehandeling door een verwaarloosd gaatje al snel zo’n 400 euro. Dat is heel wat meer dan wat het kost om een gaatje te vullen. Daarbij komt dat we gaatjes meestal niet eens opmerken – nóg een reden om de tandarts elk jaar even in je mond te laten kijken!

7 tips om geld te besparen bij de tandarts

1. Poets je tanden twee keer per dag 2 minuten met fluoridetandpasta.
2. Stimuleer de aanmaak van beschermend speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speeksel heeft een neutraliserende werking.
3. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit effectiever is dan poetsen met de handtandenborstel.
4. Drink zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken. Ook light-dranken bevatten zuren die zorgen voor slijtage van het tandglazuur (erosie).
5. Poets je tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen, maar wacht een half uurtje. Daarom is het ook beter om vóór het ontbijt je tanden te poetsen.
6. Gezond tandvlees bloedt nooit. Gebruik dagelijks een (driehoekige) tandenstoker of rager om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen (flossen werkt minder goed). Zo voorkom je ontstoken tandvlees en ernstige gebitsproblemen. Ontstoken tandvlees kan zelfs een hartaanval veroorzaken!
7. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag, drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes. Dan krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner.

Wel of niet aanvullend verzekeren? 5 tips

Veel mensen sluiten een aanvullende tandverzekering af omdat ze denken dat ze hiermee geld kunnen besparen. Maar als je niet vaak naar de tandarts hoeft (behalve voor controle) is het vaak een stuk voordeliger om gewoon zelf alle tandartskosten te betalen. Met deze vijf handige tips kun je makkelijker inschatten wat voor jou een gezonde en goedkopere keuze is!

Bron | allesoverhetgebit.nl, nu.nl

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant