7 tips die ervoor zorgen dat ook je brein gezond oud wordt
Onze hersenen blijven helaas niet voor eeuwig jong, en met het ouder worden kunnen er dan ook verschillende kwaaltjes ontstaan. Een veel gevreesde ouderdomskwaal is toch wel vergeetachtigheid. En hoewel ons geheugen ons na deze leeftijd soms in de steek laat, is het allemaal lang niet zo erg als we denken.
Bovendien zijn er een aantal handige en leuke tips die je kunt doen om te zorgen dat je brein in optimale conditie blijft.
Actieve hersenen
Dat je hersenen door de jaren heen ouder worden, heeft niet alleen maar nadelige gevolgen zoals traagheid of vergeetachtigheid. Volgens verschillende onderzoeken zouden oudere mensen meer met het heden en de toekomst bezig zijn, kunnen ze nieuwe informatie beter integreren in hun bestaande kennis en zijn ze beter in ruzies oplossen. Ook hebben oudere mensen vaak een positiever zelfbeeld en kunnen ze beter met tegenslagen omgaan. Zo is er over het algemeen te zien dat de emotieregulatie bij mensen na hun vijftigste beter wordt, waardoor ze zich meer op positieve informatie kunnen richten. Het hersengebied voor emotieverwerking werkt minder hard bij negatieve informatie, waardoor je negativiteit minder sterk voelt.
Gezond oud worden
Toch verdwijnen en verzwakken er natuurlijk wel een aantal verbindingen in onze hersenen naarmate we ouder worden. Als je daar niks aan doet, wordt het brein steeds minder vitaal. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je brein tot op hoge leeftijd nieuwe verbindingen blijft aanmaken, zodat je hersenen tot op hoge leeftijd fit blijven:
1. Nieuwe kennis
Door nieuwe dingen te doen, ontstaan er nieuwe neurale paden en netwerken in je hersenen. Dit helpt om je hersenen gezond te houden en vergroot het aanpassingsvermogen van je brein. Wil je je hersenen fit houden? Bezoek dan eens een expositie van een nieuwe schilder, ga op gitaar- of dansles of probeer eens een kookworkshop uit. Kortom: doe zo veel mogelijk nieuwe dingen om jezelf een interne verjongingskuur te geven.
2. Lezen
Lezen is niet alleen leuk om te doen, het werkt ook nog eens ontzettend ontspannend. Maar, dat niet alleen: dagelijks een boek oppakken of de krant lezen stimuleert je brein ook nog eens. Zo schijnt het je geheugen en concentratievermogen flink te kunnen verbeteren, blijkt onder andere uit een onderzoek van de Universiteit van Stanford. Je hoeft niet direct een heel boek uit te lezen, maar een paar pagina’s per dag zou al voldoende zijn om de positieve effecten ervan te merken.
3. Goede verzorging van tanden
De staat waarin je mond en tandvlees verkeert heeft volgens experts een grotere impact op je gezondheid dan je misschien zou denken. Als je je mond niet verzorgt, dan kunnen er ontstekingen ontstaan. Die ontstekingen kunnen chronisch worden, waardoor er op lange termijn ook in de hersenen een ontstekingsreactie kan onstaan. Wetenschappers spreken dan van neuro-inflammatie. Deze onstekingen in de hersenen worden gelinkt aan aandoeningen als alzheimer, parkinson en depressie.
4. Bewegen in een groene omgeving
Het spreekt voor zich dat de hele dag stilzitten niet bepaald goed is voor je lijf. Maar wist je dat beweging ook bijdraagt aan een gezond brein? Het zorgt er namelijk voor dat de hersenen beter worden doorbloed, het brein beter beschermd is tegen ontstekingen en de cognitieve hersenfuncties beter blijven werken. Voor het optimale resultaat kun je het beste voor een matige conditietraining kiezen, zoals fietsen, wandelen of zwemmen in een natuurlijke omgeving met schone lucht. En om het nog beter te maken: bewegen in een groene omgeving zou helemaal goed zijn voor de gezondheid van je brein, blijkt uit verschillende onderzoeken. Het verbetert je geheugen, je stress neemt af, je voelt je gelukkig en het zet je aan tot bewegen. Een frisse neus halen met deze goede lente temperaturen is daarom nog niet eens zo‘n slecht idee!
5. Sociale contacten
Een bezoek aan een goede vriend, leuk contact met collega’s of een kopje koffie bij de buurvrouw. Allemaal vormen van sociale contacten die goed zijn voor een vitaal brein. Bovendien zorgt het contact met anderen ervoor dat we positiever en vrolijker in het leven staan. Uit onderzoeken blijkt dat vooral relaties die voortkomen uit vrijwilligerswerk een enorme kick aan onze hersenen geven.
6. Belangrijke voedingsstoffen
Er wordt veel onderzoek gedaan naar voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezond brein. Daardoor weten we dat vooral voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten goed zijn voor onze hersenen. Deze antioxidanten vind je in groente, fruit , thee en – hoera – ook in sommige soorten wijn! Een andere voedingsstof die belangrijk is voor het gezond houden van je brein is omega 3. Deze vetzuren vind je in vette vis en noten. Ook de trend intermittent fasting blijkt gunstige effecten te hebben op onze hersenen. Het is wellicht een open deur, maar ook gewoontes zoals roken, overmatig alcohol drinken, zitten en te veel vette en zoute voeding zijn even slecht voor ons brein als voor ons lichaam.
7. Genoeg slapen
Ga je vaak te laat naar bed en kamp je daardoor geregeld met een moe gevoel? Dan is het belangrijk om dit te veranderen, want voldoende slaap is ook belangrijk als jij je brein in goede conditie wilt houden. In je slaap verwerk je namelijk alle prikkels en indrukken die je overdag tot je hebt genomen. En dat is niet voor niets, want deze rust hebben je hersenen nodig om de volgende dag weer optimaal hun werk te kunnen doen. Dus duik eens wat eerder onder de dekens. En naast een lange en diepe slaap is een rem-slaap - rapid eye movement - ook goed voor de hersenen. Het is namelijk belangrijk voor ons probleemoplossend vermogen. Na een nacht met voldoende rem-slaap zijn we creatiever. We zijn meer in staat om verbanden te zien en om nieuwe oplossingen te bedenken.
Bron | AD, Nemokennislink, BBC, Stanford news