Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

7 ‘stenen’ in je lichaam waar je flink last van kunt hebben

stenen-lichaam-vrouw.jpg

Tandsteen is waarschijnlijk de bekendste van allemaal. Maar wist je dat er nog 6 verschillende soorten stenen in je lichaam kunnen voorkomen?

Veel van deze aandoeningen zijn te voorkomen door regelmatig, gezond en gevarieerd te eten. De meeste stenen in je lichaam beginnen met onschuldige klachten, maar kunnen onbehandeld, soms zelfs heel gevaarlijk zijn. Belangrijk dus, dat je ze tijdig kunt herkennen.

Tandsteen

Tandsteen is verkalkte tandplak en kan alle kleuren van de regenboog hebben. De oorsprong hiervan ligt in restjes voedsel, speeksel en bacteriën die samen tandplak vormen. Wanneer deze tandplak niet dagelijks wordt weggehaald, gaat het verkalken en ontstaat tandsteen. Als je je tandsteen wilt laten verwijderen, moet je een afspraak maken met de tandarts. Wanneer je tandsteen te lang laat zitten, kan dit leiden tot onder andere ontstoken tandvlees en gaatjes.

Nierstenen

Je nieren werken als een soort natuurlijke filter. Ze halen de afvalstoffen uit je bloed en zorgen dat deze via je urine het lichaam weer verlaten. Als de urine verzadigd is van afvalstoffen, dan kunnen deze kristalliseren waardoor er nierstenen ontstaan. Deze kunnen er jaren zitten voordat ze klachten veroorzaken. Pas wanneer een niersteen losraakt en de urineleider blokkeert ontstaat er een krampende pijn. Ook misselijkheid, bloed en stinkende urine behoren tot de symptomen. Bij de meeste nierstenen is een ingrijpende behandeling gelukkig niet nodig. Wanneer je veel water blijft drinken, plas je de stenen vanzelf weer uit. Als je eenmaal nierstenen hebt gehad, is de kans groot dat je later een tweede aanval krijgt. Ongeveer 50% van de patiënten krijgt binnen tien jaar na de eerste aanval een tweede aanval en ongeveer 75% van de patiënten krijgt binnen vijfentwintig jaar een tweede aanval.

Blaasstenen

Blaasstenen ontstaan bij mensen bij wie na het plassen urine achterblijft in de blaas en bij mensen met littekenweefsel of oneffenheden in de blaas. Een blaasstaan kan ook een verplaatste niersteen zijn. De stenen veroorzaken een pijnlijk en brandend gevoel tijdens het plassen. Ze kunnen leiden tot infecties en andere complicaties en daarom is het belangrijk om ze weg te laten halen. De uroloog kan de steen in het ziekenhuis verwijderen via de plasbuis. Grote stenen moeten soms via een buikoperatie verwijderd worden.

Amandelstenen

Keelamandelen kennen veel hoekjes en gaatjes waar bacteriën, dode cellen en voedselresten, vast kunnen komen te zitten. Wanneer dit vuil zich ophoopt, ontstaan er amandelstenen. Over het algemeen veroorzaken ze geen grote gezondheidsklachten, behalve een stinkende adem. In een enkel geval kunnen je amandelen opzwellen en een onaangename geur verspreiden. Afhankelijk van de locatie of de grootte van de amandelsteen, kan het moeilijk of pijnlijk zijn om eten of drinken door te slikken. Vaak blijft het echter bij een gevoel alsof er een prop in je keel zit. Regelmatig je tanden poetsen en spoelen of gorgelen met zout water kan het onaangename gevoel in de keel verlichten. Flink hoesten kan ook helpen om de stenen los te maken.

Galstenen

Galstenen komen vooral voor bij mensen in westerse landen. Gal is een vloeistof die belangrijk is voor de spijsvertering in de darm, met name de vertering van vetten. Wanneer de gal samenklontert, ontstaan er galstenen. Ongeveer 10 procent van de bevolking heeft galstenen, maar de meeste mensen hebben er geen last van. Klachten ontstaan pas wanneer de galstenen de afvoerwegen van de galblaas afsluiten. De symptomen van galstenen zijn niet altijd even duidelijk. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een zeurende pijn onder het borstbeen en een misselijk en opgeblazen gevoel na de maaltijd. Ga bij hevige pijn altijd naar een arts, want onbehandeld kunnen ze lijden tot onder andere geelzucht en alvleesklierontsteking. Bij mensen met overgewicht komen galstenen drie tot vier keer zo veel voor als bij mensen met een gezond gewicht. Ook mensen die in korte tijd veel gewicht hebben verloren, lopen een verhoogd risico.

Speekselsteen

Er zijn drie soorten klieren die speeksel maken. Via kleine buisjes komt het geproduceerde speeksel vanuit deze klieren in je mond. Deze buisjes kunnen verstopt raken door een speekselsteen. De reden waarom zich een steen vormt is niet bekend. De meeste speekselstenen bestaan voornamelijk uit calcium (kalk). Dit kun je herkennen door pijn en opzwelling van je oor en onderkaak. De pijn kan plotseling en intens worden net nadat je bent begonnen aan je maaltijd. Herken je deze klachten? Ga dan snel naar een huisarts. Deze kan de speekselsteen voor je verwijderen.

Maag- en darmstenen

Stenen in het maag-darmkanaal ontstaan door het inslikken van slecht verteerbare stoffen zoals haren, vezelrijke plantenresten, poedermelk & babyvoeding en ingeslikte steentjes. Maag- en darmstenen zijn meestal klein. Ze veroorzaken dan weinig klachten. Een grote maagsteen kan echter levensbedreigend zijn. De symptomen zijn dan een branderig gevoel in de bovenbuik, misselijkheid, slikproblemen of een vol gevoel. Een maagsteen zal dan operatief moeten worden verwijderd.

Bron| gezondr.nl
Beeld| iStock

Ook interessant