Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Vaak vermoeid? En nog 6 signalen dat je misschien fibromyalgie hebt

vaak-vermoeid-en-nog-6-signalen-dat-je-misschien-fibromyalgie-hebt.jpg

Fibromyalgie is een chronische aandoening waarbij je, om nog onduidelijke redenen, last hebt van pijn, stijfheid en vermoeidheid. De klachten ontstaan meestal bij vrouwen tussen de 25 en 40 jaar. Hoe herken je de signalen? En wat kan helpen om je beter te voelen?

Wat betekent Fibromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Zo’n twee procent van de volwassenen heeft er last van. De meest voorkomende klachten zijn pijn, stijfheid en chronische vermoeidheid. Deze klachten kunnen zo hevig zijn dat het dagelijks leven in de knel komt. Belangrijke dingen als werk en sport kunnen steeds moeilijker worden.

Klachten bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een combinatie van klachten en daarom kunnen ze per persoon verschillen. Ook de ernst van de klachten kan sterk wisselen: de pijn kan bijvoorbeeld een tijdje afnemen, of juist tijdelijk verergeren. Toch is er wel een aantal belangrijke overeenkomsten. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

1. Pijn

Bijna iedereen met fibromyalgie heeft last van spierpijn, pijn in en rondom de gewrichten of waar pezen aan gewrichten hechten. De pijn kan stekend, brandend of zeurend zijn. Het begint meestal in de rug, nek of schouders. Geleidelijk kan de pijn zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de borst, heupen en knieën.

2. (Chronische) vermoeidheid

Dit komt bij vrijwel iedereen met de aandoening voor. Hoe goed je ook slaapt, het lijkt allemaal niet te helpen: je kunt alsnog hartstikke vermoeid opstaan.

3. Stijfheid

Kenmerkend voor fibromyalgie is dat je je zo stijf voelt als een plank als je lang in een bepaalde houding hebt gelegen of gezeten. Vooral ’s ochtends bij het ontwaken zul je hier last van hebben. Overdag kan het lastig zijn om uit een stoel op te staan. Ook je spieren kunnen slapper worden; een boodschappentas tillen kan soms al te zwaar zijn. Je armen en benen kunnen zwaar gaan aanvoelen, waardoor je kunt opzien tegen een klein stukje fietsen of lopen.

4. Slaapproblemen

Veel mensen worden ’s nachts wakker van de pijn en slapen daardoor slechter. Maar je kunt ook slaapproblemen hebben, omdat je ligt te piekeren over de achteruitgang van je lichaam of over andere dingen.

5. Gevoelig voor temperatuurwisselingen 

Veel mensen merken dat hun klachten verergeren bij temperatuurwisselingen. Koud weer wordt vaak als boosdoener genoemd, al zijn er ook mensen die juist meer last krijgen bij warm weer.

6. Concentratiestoornissen 

Mede als gevolg van de vermoeidheid, zijn concentratieproblemen vaak aan de orde van de dag.

7. Darmklachten

Veel mensen hebben darmklachten die erg lijken op die van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Het ene moment kun je last hebben van diarree, het andere moment juist van obstipatie en darmkrampen. Vaak is volstrekt onduidelijk waarom je darmen vandaag zo, en morgen weer totaal anders reageren.

Oorzaak fibromyalgie onbekend

Helaas tast de medische wetenschap nog in het duister over de oorzaak van fibromyalgie. Onderzoekers hebben de spieren en gewrichten van mensen met de aandoening onderzocht en geen afwijkingen gevonden. Het is ook geen ontstekingsziekte en, hoewel het in bepaalde families meer voorkomt, is het waarschijnlijk niet erfelijk. De oorzaak wordt nu vooral in de hersenen gezocht. Zo zou het mechanisme dat alle prikkels uit de buitenwereld ‘filtert’ bij mensen met fibromyalgie verstoord kunnen zijn, waardoor ze heftiger reageren op wat er om hen heen gebeurt. Een andere theorie is dat hun lichaam pijn anders verwerkt.

Diagnose door reumatoloog

Het is heel lastig om met zekerheid te zeggen of je fibromyalgie hebt. Klachten zoals chronische vermoeidheid, pijn en stijfheid komen bij allerlei aandoeningen voor. Er bestaat geen test of bloedonderzoek om de aandoening vast te stellen, en ook röntgenfoto’s laten niets zien. Wel is er een aantal regels opgesteld die je huisarts ook kent en die sneller tot de diagnose kunnen leiden. Iemand met fibromyalgie heeft:

  • langer dan drie maanden pijn,
  • langer dan drie maanden stijfheidsklachten (moeilijk op gang komen),
  • langdurige klachten van pijn en stijfheid op minstens drie verschillende plekken in het lichaam,
  • pijnplekken in het bovenlichaam en in het bekken, de billen en/of benen,
  • pijnplekken links en rechts in het lijf (dus niet alleen aan één kant),
  • last op meer dan elf van de achttien zogenaamde ‘pijnpunten’ (dit kan echter per dag verschillen, en het is ook maar net hoe hard de arts op die punten drukt).

Als je huisarts vermoedt dat je fibromyalgie hebt, zal deze je doorverwijzen naar een reumatoloog. Dit is de specialist bij uitstek om deze aandoening vast te stellen.

Wat helpt bij fibromyalgie?

Fibromyalgie is ongeneeslijk en er bestaan ook geen medicijnen tegen. Belangrijk is dat je een goed evenwicht vindt tussen rust en beweging. Om te voorkomen dat je klachten verergeren, is het goed om te blijven bewegen. Er bestaan verschillende therapieën die hierbij kunnen helpen. Volgens de vereniging voor fibromyalgie-patiënten past bijvoorbeeld ismakogie, een westerse bewegingsleer, heel goed bij de klachten van fibromyalgie. Maar ook andere bewegingstherapieën, zoals: ergotherapie, hydrotherapie, fysiotherapie en mensendieck- en cesartherapie kunnen helpen. Hoewel fibromyalgie zelden echt over lijkt te gaan, kunnen de klachten wel langere tijd verminderen of zelfs wegblijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Thuisarts.nl, Nationale Vereniging voor fibromyalgie-patiënten (F.E.S.)
Tekst | Rianne Marijs
Beeld | iStock

Ook interessant