Margriet logo
7 simpele gewoontes die het risico op dementie kunnen verlagen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

7 gewoontes die het risico op dementie kunnen verlagen

Eén op de drie vrouwen krijgt dementie. De ziekte is niet altijd te voorkomen en ook een medicijn is er nog niet. Uit onderzoek blijkt dat gezonde leefstijlgewoontes de kans op de ziekte kunnen verkleinen.

Voor een nieuw onderzoek werden bijna veertienduizend vrouwen twintig jaar lang gevolgd. Van deze vrouwen werd het risico op het ontwikkelen van dementie geanalyseerd. Dit werd gedaan met scores voor zeven verschillende leefstijlfactoren, die een cijfer kregen tussen de 0 (slecht) en 7 (uitstekend).

Op dat moment was de gemiddelde score voor al die leefstijlfactoren 4,3. Na tien jaar was deze ongeveer hetzelfde met een 4,2. Na twintig jaar hadden 1771 vrouwen de diagnose dementie. De scores hielpen de onderzoekers achteraf met het bepalen van het risico op dementie. Voor elke verhoging van één punt, zakte het risico op dementie met zes procent. Een tekortkoming van het onderzoek, is dat na verloop van tijd niet gekeken kon worden naar veranderingen van gewoontes, zoals stoppen met roken, en hoe dit dementie en het risico daarop beïnvloedt.

Gezonde leefstijlfactoren

Voor het onderzoek werden zeven leefstijlfactoren op een rij gezet, die het risico op dementie kunnen verkleinen:

  • Actief zijn
  • Beter eten
  • Een gezond gewicht behouden
  • Niet roken
  • Een gezonde bloeddruk houden
  • Onder controle houden van je cholesterol
  • Het hebben van een lage bloedsuikerspiegel

Deze factoren doen het klinken alsof je er een heel gezonde leefstijl op na moet houden, maar gedragsneuroloog en onderzoeker Dr. Joel Salinas zegt tegen Healthline: “Het goede nieuws is dat het geen alles-of-niets situatie is. Je hoeft niet de meest gezonde persoon te zijn. Ook als mensen goed scoren in twee van de categorieën, zien ze al verbetering. En elke kleine verbetering kan op de lange termijn je gezondheid verbeteren.”

Gezonder leven

Alzheimer Nederland onderstreept dat een goede leefstijl belangrijk is. De organisatie ziet dat gezonder leven door nieuwsgierig te blijven, gezond te eten en voldoende te bewegen, de kans op dementie kan verkleinen. Tegelijkertijd ziet Alzheimer Nederland dat een hoog cholesterolgehalte, roken, een hoge bloeddruk, diabetes, depressie, overgewicht, chronische nierziekten en hartziekten de kans op dementie kunnen verhogen.

Nieuwsgierig blijven

Alzheimer Nederland geeft aan dat het belangrijk is om nieuwsgierig te blijven en nieuwe dingen te blijven doen. Op die manier stimuleer je je hersenen en kun je dementie en het krijgen daarvan mogelijk uitstellen. Daarbij kan dit ook het verloop vertragen. Bij nieuwe dingen kun je aan een breed scala van zaken denken: van het leren van een nieuwe taal tot het spelen van een strategisch spel als schaken of bridge. Wissel daarin ook af om je hersenen optimaal te stimuleren: als je elke dag hetzelfde doet, werkt dit niet genoeg. Ga je elke week naar de schaak- of bridgeclub? Dat kan wel, omdat je hierbij het spel combineert met een sociale activiteit. Combineer je de activiteit met bewegen? Dan gaat het nog beter. Kortom: een combinatie van de zeven factoren hierboven, is altijd beter.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden