null Beeld

7 feiten en cijfers over de griep

Wist je dat griep het grootste ziekteverzuim veroorzaakt? Dat mediteren helpt tegen griep? En dat wat de meeste mensen 'griep' noemen eigenlijk vaak 'gewoon' een zware verkoudheid is? Zeven feiten en cijfers over griep. 

1. Vrouwen hebben meer kans

Vrouwen hebben 25% meer kans om griep te krijgen dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van de Grote Griepmeting. De reden daarvan is onbekend. Bovendien hebben rokers een grotere kans om griep te krijgen dan niet-rokers.

2. Griepepidemie

In 2012 was er in ons land een late en heel milde griepepidemie. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter overlijden er in Nederland duizend tot tweeduizend mensen direct aan de griep of de gevolgen ervan. Dat 'aan de gevolgen ervan' zie je vaak niet terug in de doodsoorzaak omdat artsen daar bijvoorbeeld 'longontsteking' invullen.

2. Wat is een pandemie?

Een pandemie is een zich snel verspreidende, wereldwijde epidemie. Zo'n pandemie slaat toe als zich een nieuwe griepstam ontwikkelt waar nog (bijna) niemand weerstand tegen heeft. Zo eiste de Spaanse griep (1918) wereldwijd minstens zestig miljoen doden. Sommigen schatten het aantal zelfs op het dubbele, omdat er uit die tijd weinig gegevens bekend zijn vanuit de ontwikkelingslanden.

4. Hoeveel procent krijgt de griep?

Gemiddeld krijgt 10% van de volwassenen en ongeveer 30% van de kinderen echte griep tijdens de jaarlijkse griepgolf (epidemie). Elk jaar krijgt zo'n 5 tot 15% van de bevolking griep. Voor Nederland en Vlaanderen zijn dat dus één tot twee miljoen mensen.

5. Hoe loop je het griepvirus op?

Het griepvirus kun je oplopen via de lucht, maar ook via direct contact, zoals zoenen of iemand een hand geven. Zelfs door indirect contact, via een deurkruk of telefoon, kun je griep krijgen. Er is een studie gedaan naar de verspreiding van verkoudheid in vliegtuigen, als gevolg van airco. Daar kwam niets uit. Wel is het zo dat airconditioning vaak de relatieve luchtvochtigheid verlaagt. En dat is een omstandigheid waarin de waterdruppeltjes die je uitniest of -hoest langer door de lucht zweven en dus beter mensen op afstand kunnen besmetten.

6. Griepprik

Wie in goede gezondheid is, kan griep gemakkelijk doorstaan. De zwakkeren (zestigplussers en/of mensen die bijvoorbeeld lijden aan hart- of nierziektes, longaandoeningen en auto-immuunziektes) krijgen de griepprik aangeboden. De griepprik biedt overigens geen honderd procent bescherming. Dat komt doordat het griepvirus in staat is te muteren.

7. Overlijden aan de griep

- In 2012 zijn er 141 mensen (51 mannen en 90 vrouwen) overleden met influenza* als primaire doodsoorzaak. Veruit het grootste deel van deze sterfgevallen (133) betrof mensen boven de 65 jaar.

* Griep is ook bekend als influenza. Een potentieel zeer gevaarlijke infectieziekte.

Bronnen: CBS en Grote Griepmeting.nl

null Beeld

Meer weten over griep?

Margriet 38 bevat een dossier over griep! Koop 'm in de winkel of gewoon online.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden