null Beeld

6x zo merk je dat je te veel water drinkt

Dat je dagelijks genoeg water moet drinken, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar je kunt ook overdrijven. Te veel water drinken is namelijk ook weer niet gezond. Aan deze zes symptomen merk je dat je te veel water drinkt.

Last van hoofdpijn? Dan hoor je vaak dat je meer moet drinken. Toch kan dat drinken juist de oorzaak van de pijn zijn.

Te veel water drinken

Per dag moet je ongeveer zo’n 2 à 2,5 liter aan vocht binnen krijgen. Dat betekent niet dat je 2,5 liter aan water naar binnen moet tanken, want ook in allerlei voedingsmiddelen en drankjes zit vocht. Bij een normaal eetpatroon en met een paar andere drankjes moet je gemiddeld nog zo’n 1,5 liter water per dag drinken om aan die 2,5 liter vocht te komen. Maar je kunt ook doorslaan. Wanneer je veel meer dan die 2,5 liter drinkt of in korte tijd een hele hoop water achterover giet, dan kan je lichaam dit moeilijk verwerken. Je nieren kunnen maximaal zo’n 8 tot 10 liter water op een dag aan. Drink je te veel water? Dan kun je last krijgen van een van deze klachten of zelfs een watervergiftiging. Aan de onderstaande zes dingen kun je merken of je te veel water drinkt.

Plassen, plassen en nog eens plassen

Lijkt jouw blaas ook zo lek als een mandje? Dan zou het ook wel eens kunnen liggen aan dat je te veel water drinkt. Er kunnen natuurlijk allerlei redenen zijn waardoor jij een stuk sneller naar de wc moet dan anderen, maar de meest voorkomende reden is door te veel water te drinken.

Last van kramp

Al dat plassen kan er ook voor zorgen dat je meer kalium verliest. Wanneer je te weinig kalium in je lichaam hebt kunnen je spieren zich moeilijker ontspannen en weer samentrekken. Daardoor kun je bij een kaliumtekort kun je extra last krijgen van kramp.

Lees ook: Dit is hoe je een tekort aan kalium bij jezelf herkent

Kleurloze urine

Ook aan de kleur van je urine kun je aflezen hoe het er met je lichaam voor staat. Heb je kleurloze urine? Dan drink je waarschijnlijk te veel water. Ook donkergele urine is niet goed, dan heb je vaak juist te weinig gedronken of veel vocht verloren. Een lichtgele urine kleur is het beste, dat betekent dat je precies genoeg water binnen krijgt.

Opgezwollen voeten en handen

Heb je last van opgezwollen voeten of handen? Dan zou dat wel eens kunnen komen doordat je te veel water drinkt. Dat komt omdat wanneer het natrium in je bloed niet in evenwichtig is, je lichaam dit probeert te corrigeren waardoor je handen en voeten op kunnen zwellen. Dit kan ook gebeuren als je te veel zout eet, in dat geval houdt je lichaam meer water vast om het zout te verdunnen.

Hoofdpijn

Zowel bij te weinig drinken als bij te veel kun je last krijgen van hoofdpijn. Wanneer je te veel water drinkt is het al eerdergenoemde natrium niet meer in evenwicht, hierdoor kunnen cellen zich ook vullen met vocht. Dat zorgt ervoor dat je hersenencellen kunnen opzwellen, waardoor je een drukkende hoofdpijn voelt.

Vermoeidheid

Als je te veel water drinkt kun je ook last krijgen van vermoeidheid. Dat komt omdat je nieren extra hard moeten werken om al dat overtollige water te filteren. Probeer dus altijd goed naar je lichaam te luisteren. Heb je dorst? Dan moet je drinken, maar zodra je genoeg hebt stop dan. Zo geef je je lichaam voldoende tijd om al dat water te verwerken.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Bustle UK, Promovendum

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden