Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

6x rugklachten die geen rugklachten zijn

backache.jpg

Meestal is rugpijn ‘gewoon’ rugpijn; dat wil zeggen dat de oorzaak ervan huist in de wervelkolom of rugspieren. Maar soms is de pijn een uiting van een probleem elders in het lichaam. Deze neurochirurg noemt hieronder de belangrijkste.

Rugpijn is er in allerlei vormen. In veel gevallen gaat het vanzelf over. Toch hebben rugklachten soms een andere oorzaak, waardoor pijn wordt veroorzaakt. Neurochirurg Ronald Bartels vertelt je welke.

1 Nierstenen
“Het gaat om hevige, kortdurende krampende pijn aan de zijkant van het lichaam. Hoewel de patiënt mogelijk klaagt over rugpijn, zal iedere arts op basis van het verhaal onmiddellijk aan een niersteen denken. Nierstenen kunnen met geluidsgolven worden vergruisd.”

2 Een aneurysma
“De aorta of grote lichaamsslagader loopt zowel in de borst als in de buikholte op enkele plekken dicht langs de wervelkolom. Soms ontstaat in de aorta een zwakke plek, waardoor de slagader zich plaatselijk verwijdt, als het ware uitpuilt. Als de uitstulping op een zenuw drukt die uit de wervelkolom ontspringt, kan dit rugpijn veroorzaken. Dit moet altijd worden uitgesloten, want als een aneurysma scheurt is de kans heel klein dat je het overleeft. Als een aneurysma wordt gevonden en gevaarlijk wordt bevonden, kan de tijdbom met een operatie onklaar worden gemaakt.”

3 Een bloedvatvernauwing
“Met name ouderen krijgen soms last van vernauwde slagaders in de benen, waardoor ze tijdens het lopen telkens even moeten rusten: de bekende etalagebenen. Ook de bloedvaten die het onderste deel van de wervelkolom van bloed voorzien kunnen zijn aangedaan en dit resulteert in lage rugpijn. Mensen met dit probleem hebben de neiging om in de supermarkt het liefst achter een karretje te lopen, omdat het leunen op de kar de zeurende pijn verlicht.”

4 Een baarmoedermyoom
“In de volksmond vaak vleesboom genoemd. De aanwezigheid van overtollig weefsel in de baarmoeder kan lage rugklachten geven. Een myoom kan operatief worden verwijderd.”

5 Pancreatitis
“Een ontsteking van de alvleesklier veroorzaakt naast algehele malaise onder meer een felle rugpijn. De patiënt heeft dan het gevoel dat er een mes midden in zijn rug is gestoken. Pancreatitis vereist onmiddellijke ziekenhuisopname.”

6 Uitgezaaide kwaadaardigheid
“Bij mensen die bij herhaling ’s nachts wakker worden door rugpijn kan dit soms duiden op een uitgezaaide kwaadaardigheid. Ga dus altijd naar de dokter.”

Tekst | Melchior Meijer
Foto | iStock

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant