null Beeld

6x feitjes over chocolade

Chocolade, wie is er niet dol op? Vooral in de feestmaand december halen we het weer massaal in huis - vermomd als letter, hulstblaadje of de lekkerste bonbon. Maar voordat we gaan snoepen, eerst nog wat bijzondere weetjes over chocolade.

Columbus haalde chocolade hierheen

De Azteken zijn degenen die we mogen bedanken voor de ontdekking van chocolade; zij consumeerden chocolade als een bitter drankje op basis van geroosterde cacaobonen en kruiden. Columbus bracht het mee naar Europa.

Betalen met chocolade

Destijds werden cacaobonen als munteenheid gebruikt, in eerste instantie was het zelfs een middel om goud in handen te krijgen! Dus hoe meer cacaobonen je had, hoe rijker je was.

Chocolade als heilige drank en medicijn

Bij de Azteken was chocolade een heilige drank, die zo hoog aangeschreven stond dat alleen de rijken ervan dronken. Zij verbonden cacaobonen namelijk met de godin van de vruchtbaarheid. Dit drankje had weinig gemeen met de chocolade zoals we die vandaag de dag kennen. Pas na de toevoeging van rietsuiker werd het aantrekkelijk om het te gebruiken zoals wij doen.

Verovering van Europa

Hoewel de Spaanse aristocratie het recept van het chocoladedrankje angstvallig geheim probeerde te houden, vond het toch zijn weg naar andere Europese landen. Het drankje werd overal een succesnummer en elk land paste de smaak ervan aan het eigen temperament en de nationale voorkeuren aan.

8 kilo chocolade per jaar

Inmiddels is chocolade bij iedereen bekend en overal verkrijgbaar. De Belgen eten bijna acht kilo chocolade per jaar (per inwoner), bij voorkeur thuis - en een aanleiding om chocoalde te eten hebben ze echt niet nodig. Ook in landen waar chocolade nog niet zo bekend was, zoals in China, neemt de chocoladeconsumptie toe en in sommige landen zelfs exponentieel.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden