null Beeld

6 vragen over orgaandonatie

- Advertorial -

Donor worden is geen makkelijke beslissing. Daarom beantwoordt Elise van de Nederlandse Transplantatie Stichting een aantal vragen waarmee de meeste mensen worstelen als ze besluiten wel of niet donor te worden.

Klopt het dat er ook voor mijn donor wordt betaald? Ik vind dit raar aangezien ik het wel gratis af sta.

De kosten van de uitname en de transplantatie van een orgaan worden vergoed door de verzekeraar van de ontvangende patiënt. Deze kosten zijn onder meer voor uitgevoerde werkzaamheden door de arts en andere medische professionals die betrokken zijn. Er wordt niet voor orgaandonatie of een registratie betaald op een andere manier.

Klopt het dat je niet thuis mag sterven als je donor bent?

Nee, dat klopt niet. Iedereen kan sterven waar hij of zij wil. Het is wel zo dat je alleen organen kan doneren als je in een ziekenhuis overlijdt. Maar iemand wordt nooit voor orgaandonatie naar een ziekenhuis vervoerd.

Krijgen nabestaanden nog te horen wat er met jouw organen is gebeurd?

Ja. Nabestaanden van orgaandonoren kunnen, als ze dat willen, informatie krijgen over het resultaat van de donatie en transplantatie. De transplantatiecoördinator of arts die de donor heeft aangemeld informeert hen dan na enkele weken over het resultaat.

De privacy van de ontvangers en de nabestaanden wordt beschermd. Namen van donoren en ontvangers worden niet bekend gemaakt. Wel krijgen nabestaanden informatie over het geslacht, de leeftijd en het land waar de ontvanger woont. In sommige gevallen kan een ontvanger contact opnemen met de nabestaanden, of andersom. Dit gebeurt altijd in samenwerking met de betrokken arts of transplantatiecoördinator. De ontvanger kan bijvoorbeeld een anonieme brief schrijven om de dankbaarheid te uiten naar de nabestaanden.

Maakt het uit of je wel of niet rookt?

Als je ongezond leeft, is het ook zinvol om je te registreren als donor. Een patiënt met een dodelijke taaislijmziekte maakt meer kans om te overleven met longen van een roker dan met zijn eigen zieke longen. Roken hoeft dus niet meteen te betekenen dat iemand zijn of haar organen niet kan doneren. Wat wel belangrijk is, is dat het orgaan nog geschikt is om te transplanteren. Een arts zal dit voorafgaand aan een mogelijke donatie goed onderzoeken.

Wordt er letsel aangericht?

Uitname van organen en weefsels gebeurt met aandacht voor het uiterlijk van de overledene. Er wordt niets weggenomen op plaatsen die zichtbaar zijn als iemand wordt opgebaard. Dus nooit in het gezicht, in de hals of aan de handen. Na de operatie worden de wonden zorgvuldig gehecht en met pleisters afgedekt.

Kan ik ook levend een orgaan afstaan?

Ja dat kan. Een nier en soms een deel van je lever. Omdat er een groot tekort is aan postmortale donororganen besluiten steeds meer familieleden, vrienden en zelfs onbekenden tijdens hun leven een nier te doneren. Een transplantatie van een nier van een levende donor kan het leven van een nierpatiënt redden of de kwaliteit van leven sterk verbeteren. Een gezond persoon kan goed leven met één nier. Een leverdonatie is een zware operatie. Vooral voor de donoren zijn er gezondheidsrisico's. In de praktijk blijkt dat er maar een kleine groep mensen geschikt is om bij leven een stukje lever af te staan. Meestal gaat het dan om donatie van ouder op kind.

Het worden van donor is geen gemakkelijke beslissing. Gelukkig hebben veel mensen hun keuze al vast laten leggen in het donorregister om verschillende redenen.

Het lijkt me vreselijk om op een wachtlijst te staan, hopelijk wordt iedereen orgaandonor!

Als ik mensen een stukje gezondheid terug kan geven met mijn organen dan doe ik dat graag!

Heb een klein zoon met een ernstige longziekte. Dan is je keus snel gemaakt.

Door orgaandonatie krijgen mensen die het nodig hebben hun leven weer terug. Heb je al een keuze gemaakt?

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden