null Beeld

6 vragen over insecten als eten

Insecten eten wordt steeds populairder. Nu zie je ze vooral als spannende borrelsnack op exclusieve feestjes, maar binnenkort liggen ze ook in de supermarkt. Voor je je tanden erin zet: er zijn er een paar dingen om rekening mee te houden.

Ruim 2 miljard mensen wereldwijd eten insecten, zoalssprinkhanen, krekels, rupsen, mieren en bijen. In Nederland worden ze sinds kort ook gekweekt, soorten die je het meest ziet zijn de treksprinkhaan, de piepschuimkever en de meeltor.

Wat zit er eigenlijk in een insect?

Insectenvlees is meestal rijk aan eiwitten. Het is te vergelijken met andere vleessoorten zoals varkensvlees en rund. Sommige soorten bevatten relatief veel vet zoals de sprinkhaan (67%) en de meelworm (43%). Dat komt omdat insectenvlees lijkt op orgaanvlees, en dat is rijker aan vet en cholesterol dan de meeste gewone vleessoorten.

Hoe gezond zijn ze?

Insecten bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigd) vet, ijzer en vitamine B. Je kunt alleen beter niet meer dan 45 gram per keer eten volgens de NVWA. Insecten bevatten namelijk chitine in hun poten en skelet, en dat kan in grotere hoeveelheden klachten veroorzaken.

Is het een goede vleesvervanger?

Ja. Een goede vleesvervanger bevat voldoende ijzer en vitamine B1 of B12. De meeste insecten, zoals meelwormen en termieten, voldoen hieraan. Er zijn uitzonderingen zoals de huisvlieg en andere soorten die hier nog niet op de markt zijn.

Zijn ze veilig om te eten?

Ja. Insecten die je in Nederland kunt kopen, van Nederlandse telers, zijn veilig om te eten.Maar je kunt ze beter niet onverhit eten. Net als gewoon vlees is insectenvlees gevoelig voor de uitgroei van (schadelijke) bacteriën. Kook, blancheer, wok of frituur ze eerst minimaal 10 minuten. Sommige insecten koop je gevriesdroogd, maar dat proces doodt de bacteriën niet. En let op: mensen die een schaal- of schelpdierenallergie hebben of allergisch zijn voor huismijt, zijn soms ook allergisch voor insecten.

Hoe eet ik ze?

Je kunt ze los eten als snack, bijvoorbeeld als je een feestje geeft. Verwijder wel eerst de vleugels en poten, bij sprinkhanen bijvoorbeeld , die kunnen voor beschadiging en verstopping in je darmen zorgen.

Hoe duurzaam is het?

Insectenvlees isduurzamer om te kweken dan vlees.Insecten zetten voeding ongeveer twee tot drie keer efficiënter om in vlees dan varkens of kippen. In vergelijking met runderen zijn insecten zelfs vijf keer zo efficiënt.

Kijk op www.voedingscentrum.nl voor meer informatie over het eten van insecten.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden