null Beeld

6 vragen en antwoorden over parodontitis

Bloedend tandvlees bij het tanden poetsen is niet zorgelijk, maar het is wel verstandig om wat alerter te zijn op uw gebit. Bloedend tandvlees kan namelijk leiden tot een chronische ontsteking: parodontitis. Voor Margriet ging redacteur Heleen Spanjaard op zoek naar de antwoorden op de zes belangrijkste vragen over parodontitis.

Symptomen van parodontitis

- roodheid en zwelling van het tandvlees – bloedend tandvlees – structuur van het tandvlees wordt slap – vieze smaak in de mond – slechte adem – er ontstaat ruimte tussen de tanden en kiezen – tanden en kiezen gaan uiteindelijk los staan

1. Komt parodontitis vaak voor?

Ja. Een op de tien volwassen Nederlanders heeft parodontitis. Onder 50-plussers komt het zelfs in dertig procent van de gevallen voor.

2. Hoe raakt tandvlees ontstoken?

Ontstoken tandvlees betekent niet dat er dus sprake is van parodontitis. Wie merkt dat bij het poetsen of bij het bijten in een appel of hard pistoletje het tandvlees aan de randen een beetje bloedt, heeft te maken met een beginnende tandvleesontsteking. Dit wordt gingivitis genoemd. Dit is vrijwel altijd het gevolg van onzorgvuldige mondhygiëne. In de mond huizen namelijk honderden verschillende soorten bacteriën. Die hechten zich aan de tanden en kiezen en vormen een laagje tandplak. Verkalking van tandplak is tandsteen. De ophoping van plak en of tandsteen veroorzaakt een ontstekingsreactie. Voor alle duidelijkheid: een beurse plek in het tandvlees die bij het poetsen pijn doet en bloedt is meestal het gevolg van te hard poetsen. Hard poetsen is slecht voor het kwetsbare tandvlees en voor het tandglazuur. Gebruik daarom altijd een zachte borstel en poets beheerts.

3. Hoe wordt een tandvleesontsteking parodontitis

WIe niets doet aan een beginnende tandvleesonsteking loopt de kans dat de ontsteking van het tandvlees chonisch wordt en uitbreidt naar het kaakbot. Dan is er sprake van parodontitis. Het tandvlees kleurt rood, zwelt op, krijgt een slappe structuur en raakt los van de tanden en kiezen. De ruimte tussen tanden en kiezen wordt steeds dieper. Met als gevolg dat de bacteriën oprukken en uiteindelijk het kaakbot bereiken. Het kaakbot zal hierdoor gaan slinken waardoor de wortels van het gebit hun houvast verliezen. Tanden en kiezen komen daardoor los te staan en vallen uit.

4. Heeft parodontitis alleen invloed in de mond?

Nee. Het is nog veel te onbekend dat een slecht mondhygiëne niet alleen gevolgen heeft voor tanden, kiezen en tandvlees, maar ook voor de rest van het lichaam. Bij parodontitis is er immers sprake van een chronische ontsteking en dat is slecht voor het immuunsysteem.

5. Is parodontitis te genezen?

Dat wel, maar het is een langrudig en soms pijnlijk proces. De onstande schade aan het kaakbot is in de meeste gevallen onherstelbaar. De behandeling bestaat uit professionele schoonmaakbeurten waarbij tandplak en tandsteen tot diep onder het tandvlees en dus ook uit de verdiepte pockets worden weggehaald. De volgende stappen hangen af van de ernst Een bacteriologisch onderzoek kan nodig zijn om vast te stellen welke soorten bacteriën zich in de tandplak bevinden. Afhankelijk van de uitkomst zal er antibiotica worden ingezet. Ook kan het nodig zijn om een zogenaamde flap-operatie uit te voeren, waarbij tandvlees wordt losgemaakt van de tanden en kiezen zodat daaronder nog efficiënter kan worden gereinigd.

6. Wat is een goede mondhygiëne

Poets twee maal daags twee minuten lang en reinig uw gebit elke avond interdentaal – tussen de tanden en kiezen in – met flosdraad of – tape, tandenstokers of, afhankelijk van de ruimte tussen tanden en kiezen, met speciale ragertjes. Doe de interdentale reiniging voor het poetsen en niet erna. Eventueel kunt u nasoepen met mondwater.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden