6 vormen van buikpijn die je beter niet kunt negeren
Bijna iedere vrouw heeft in haar leven wel eens last van buikpijn. Vaak kun je de oorzaak zelf wel achterhalen. Heb je bijvoorbeeld iets verkeerds gegeten? Ben je zwanger of ongesteld? Of is er iets heel anders aan de hand en moet je met jouw buikpijn meteen naar de dokter?
Naast de nodige darmgassen en menstruatiepijn zijn er ook andere vormen van buikpijn die net iets meer aandacht verdienen. Heb je last van één van de volgende klachten? Vertrouw dan nooit op je onderbuikgevoel, maar ga direct naar een huisarts. We raden sowieso aan om wanneer je je zorgen maakt om je buikpijn, een afspraak te maken bij de dokter.
1. Langdurige pijn die niet weggaat
Bij elke vorm van buikpijn die drie maanden of langer aanhoudt, zou je naar een huisarts moeten gaan. Gaat de pijn gepaard met andere symptomen, zoals voortdurende diarree of juist obstipatie? Of heb je een vol gevoel na slechts een paar happen eten, vaak last van een opgeblazen gevoel en winderigheid óf pijn na het eten? Dan kan het zijn dat de pijn veroorzaakt wordt door verschillende aandoeningen: van prikkelbare darmsyndroom en lactose-intolerantie tot iets ernstigers. Zoals gastroparese, een aandoening waarbij de maag niet goed wordt geleegd.
2. Buikpijn die gepaard gaat met misselijkheid
Wanneer buikpijn gepaard gaat met misselijkheid en overgeven, zijn de klachten meestal te wijten aan overeten en voedselvergiftiging. De klachten zouden dan binnen een dag of twee verdwenen moeten zijn. Wordt de pijn erger en heb je geen idee waar ze vandaan komen? Dan kunnen de klachten een ernstigere oorzaak hebben. Denk aan darmobstructie, gastro-intestinale infectie, een gescheurde cyste van de eierstokken, een maagzweer of zelfs een hartaanval. Ook in dit geval: even langs de huisarts!
3. Buikpijn in combinatie met bloed
Wanneer je bloed opmerkt in je ontlasting of tijdens het braken, is het aan te raden om direct een huisarts te bellen. Houd er rekening mee dat bloed in de ontlasting niet altijd rood is, het kan ook zwart en teerachtig zijn. Dat laatste wijst vaak op een bloeding van ergens hoger in het spijsverteringskanaal, zoals de maag. Dergelijke bloedingen kunnen diverse oorzaken hebben zoals aambeien, een bloedende maagzweer en kanker. Heb je veel bosbessen, bieten, of drop gegeten? Dan is je ontlasting vaak ook donker en soms rood gekleurd. Ook medicijnen zoals ijzertabletten en diarreeremmers, kunnen invloed hebben.
Lees ook:
Dít vertellen deze 10 ‘poepsoorten’ je over je gezondheid
4. Pijn die plotseling en intens is
Als je heel plotseling last krijgt van sterke en hevige buikpijn, is er waarschijnlijk iets niet in orde. Heb je last van een scherp stekend gevoel dat je zelfs de adem beneemt? Dan zou het kunnen dat je last hebt van galstenen of nierstenen. Wanneer de steken spontaan ontstaan en steeds erger worden, zou de pijn ook kunnen worden veroorzaakt door een blindedarmontsteking.
5. Buikpijn die samengaat met gewichtsverlies
Onverwacht of onbedoeld gewichtsverlies is altijd zorgwekkend en moet door een dokter worden beoordeeld, ongeacht of het gepaard gaat met maagpijn, buikpijn of andere symptomen. Dit kan namelijk wijzen op kanker, alvleesklierontsteking, de ziekte van Crohn of andere ziekten.
6. Pijn én koorts
Als je last hebt van maagklachten en ook een hogere lichaamstemperatuur hebt dan normaal, kan dit wijzen op de aanwezigheid van een infectie.
Bron| Huffpost.com
Beeld | Getty Images