Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Naast ochtend- en avondmensen bestaan er ook déze 4 type mensen

naast-ochtend-en-avondmensen-bestaan-ook-deze-4-types-mensen.jpg

We kennen allemaal wel een echte vroege vogel, of juist iemand die als een nachtuil ‘s avonds op en top fit is. Maar wist je al dat er, naast ochtend- en avondmensen, nóg vier type mensen zijn?

Russische onderzoekers ontwikkelden zes chronotypes, waar bijna iedereen binnen zou vallen.

Ochtend- en avondmensen

We hebben allemaal een biologische klok, die grotendeels hetzelfde werkt: we slapen ‘s nachts, en zijn overdag wakker. Maar wanneer we het meeste energie hebben, verschilt per persoon. Je hebt vast wel eens gehoord van ochtend- en avondmensen, maar in die categorieën blijkt láng niet iedereen te vallen. Niet zo gek, zeggen Russische onderzoekers nu: er zijn namelijk nog vier verschillende type mensen.

De onderzoekers van de Russische RUDN University vroegen 2300 proefpersonen om hun slaap- en waakritme bij te houden. Ze mochten zichzelf indelen in verschillende typen mensen, die samengesteld waren op basis van eerdere studies. Niet alleen wanneer ze opstonden was voor dit onderzoek belangrijk, maar ook hun alertheid en slaperigheid tijdens de dag werden onderzocht.

Lees ook:
Zó weet je welk slaapritme het best bij jou past

Zes verschillende type mensen

Uit die analyse bleek dat er zes verschillende types mensen zijn, waarbinnen 95 procent van alle proefpersonen vallen. Door ons alleen in te delen als ochtend- of avondmensen doen we onszelf eigenlijk tekort, zeggen de onderzoekers. Deze zes chronotypes kwamen uit deze studie:

  1. Ochtendmensen – De ochtendmens is natuurlijk één van de twee bekendste type mensen. Ochtendmensen zijn het meest actief in de morgen; hun energieniveau neemt langzaamaan af gedurende de dag.
  2. Avondmensen – Ook dit type is een klassieker die je waarschijnlijk al kent. Avondmensen zijn ‘s ochtends juist het minst actief en vaak nog laag in energie. Hun energieniveau wordt steeds hoger en piekt in de avond.
  3. Hoog-actieve mensen – Wanneer je een hoog-actief mens bent, heb je gedurende de hele dag een hoog energieniveau. Er zijn dus geen pieken en dalen, je hebt eigenlijk áltijd energie.
  4. Gematigd-actieve mensen – Deze categorie mensen is te vergelijken met het vorige typen. Gematigd-actieve mensen hebben gedurende de hele dag een gematigd, laag energieniveau.
  5. Dagmensen – Wanneer je een dagmens bent, ben je niet zo actief in de morgen, maar piekt je energieniveau juist in de middag. Daarna daalt het weer iets, maar ook in de avond ben je nog hartstikke actief.
  6. Middagdip-mensen – De naam zegt het eigenlijk al een beetje. Middagdip-mensen zijn ‘s ochtends net zo actief als ochtendmensen, maar hebben daarna een stevige dip in de middag. Daarna gaat het energieniveau tegen de avond weer omhoog, tot ze gaan slapen.

Vier ‘nieuwe’ chronotypes

Van de onderzochte personen, zegt maar iets meer dan een derde zich te identificeren als ochtend- of avondmens; de twee ‘klassieke’ types mensen. De overige 58 procent viel allemaal binnen de vier ‘nieuwe’ chronotypes. Achttien procent gaf aan een middagdip-mens te zijn, zestien procent was gematigd-actief, vijftien procent gaf aan een echt dagmens te zijn en negen procent zegt eigenlijk altijd actief te zijn. Vijf procent kon zich niet identificeren met één van de zes types mensen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Science Alert
Beeld | Getty Images

Ook interessant