null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

6 tekenen dat je te weinig water drinkt

We weten hoe belangrijk het is om genoeg water te drinken. Tóch zitten de meesten van ons onder het aanbevolen aantal glazen per dag. Ben je bang dat je niet genoeg water binnenkrijgt? Dan is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren.

Je plast te weinig

Je lichaam herstelt de vochtbalans uit zichzelf. Krijgt het te weinig vocht binnen, dan zal je lichaam ook minder uitscheiden. Als je heel weinig plast, kan dit dus betekenen dat je niet voldoende drinkt. Gezonde mensen plassen gemiddeld zo’n tien keer per dag. Zit je hier ver onder, dan is het goed om meer te drinken.

Je hebt een hongerig gevoel

Heb je een hongergevoel, dan kun je beter eerst iets drinken in plaats van naar een snack te grijpen. Honger kan namelijk betekenen dat je dorst hebt. Huh? Dit komt doordat de hypothalamus (een onderdeel van je hersenen) geen onderscheid meer kan maken tussen honger en dorst wanneer het is uitgedroogd. Als je na een glas water nog steeds honger hebt, moet je natuurlijk wel gewoon iets eten.

Je hebt vaak hoofdpijn

Een tekort aan vocht leidt tot een gedaald bloedvolume. Dit zorgt ervoor dat de hersenen minder zuurstof krijgen. Het resultaat? Hoofdpijn! Heb je vaak last van hoofdpijn, dan is er een kans dat je niet genoeg drinkt. Voordat je dat extra paracetamolletje naar binnen werkt, kun je dus beter eerst een extra glas water drinken.

Je hebt een slechte concentratie

Wanneer je geconcentreerd aan het werk bent, vergeet je vaak te drinken. Toch kun je er maar beter goed op letten. De verminderde bloedtoevoer naar je hersenen als gevolg van uitdroging zorgt niet alleen voor hoofdpijn, maar ook voor een verminderde concentratie. Wanneer je hersenen minder zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgen, functioneren ze minder goed.

Je gaat moeilijk naar de wc

Wanneer je bent uitgedroogd, plas je niet alleen minder, ook je darmen kunnen hun werk niet goed doen. Die hebben voldoende vocht nodig om het voedsel te kunnen verwerken. Als je stoelgang te droog wordt, raakt deze verstopt en kun je langere tijd niet naar de wc.

Je hebt vaak een slechte adem

Je wordt vast ook niet wakker met een adem die naar rozen ruikt. Dit komt doordat de bacteriën in onze mond zich snel vermenigvuldigen wanneer we uitgedroogd zijn. Omdat we ’s nachts niets drinken, worden we wakker met een slechte adem. Heb je hier overdag ook last van, dan kan dit een teken zijn dat je niet genoeg drinkt.

Bron | Bedrock.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden