Margriet logo
null Beeld

6 tekenen dat je mogelijk een narcistische baas hebt

Is er sprake van een nare sfeer bij jou op werk? En heb je het idee dat dat door je werkgever komt? Misschien heb je een narcistische baas. Zó kun je die herkennen.

En wat kun je het best doen als je er last van hebt?

Twee kanten van narcisme

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die twee kanten heeft. De ene narcist is de andere niet. Want waar de een extreem hunkert naar bewondering en vol is van zichzelf, voelt de ander zich juist heel onzeker en minderwaardig. Bij de een overheerst die extreme zelfverheerlijking, bij de ander vooral de onzekerheid. Maar beide vormen kunnen het leven van de mensen om diegene heen flink zuur maken. Juist ook op de werkvloer. En zeker als diegene ook nog eens de scepter zwaait.

Eigenschappen van een narcistische baas

Als je een narcistische baas hebt, kan dat voor een heel giftige werksfeer zorgen. Over het herkennen van narcisme lees je hier meer. Maar op de werkvloer uit een narcist zich (vaak onbewust) nog een stukje specifieker. Zijn sommige van de volgende punten voor jou misschien herkenbaar?

1. Geen empathie

Te laat? Ziek geweest? Even je dag niet? Probemen in je privéleven die je werk beïnvloeden? Verwacht geen empathie en begrip van een narcistische werkgever.

2. Zelfverheerlijking en geen interesse in anderen

Een narcistische baas doet er alles aan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Daar is een portie charme voor nodig. Hij of zij kletst er misschien op los bij het koffiezetautomaat, want oh wat is hij of zij leuk. Maar is in dat gesprek ook ruimte voor jou? Waarschijnlijk niet, als het narcisme betreft. Ze zijn niet oprecht in jou geïnteresseerd, laat staan wat er in je privéleven speelt. Alles draait uiteindelijk om hen.

3. Hunkeren naar macht

Als baas moet je moeilijke knopen doorhakken, ook wat werknemers betreft. Met name narcistische werkgevers hebben geen moeite met keiharde maatregelen treffen. Dat geeft ze ook een gevoel van macht, waar hun narcisme zo naar hunkert. Een onverwacht ontslag voor de feestdagen of plotselinge degradatie vlak voor je vakantie, of daarmee dreigen: een narcistische baas ziet niet in wat daar mis mee is, vanwege het gebrek aan inlevingsvermogen.

Lees ook:

Zó weet je of je in een relatie zit met een narcistisch persoon

4. Ongelijk niet toegeven en anderen de schuld geven

Ook je baas kan het weleens mis hebben. Maar dat toegeven? Welnee. Mensen met narcisme zijn emotioneel niet in staat om fouten toe te geven of kritiek te ontvangen. Zij zijn namelijk perfect. Maar het paradoxale is dat narcisten juist vaak weinig zelfvertrouwen hebben. maar in plaats van dat toe te geven, bijten ze lelijk van zich af of schuiven ze de fout zelfs op een ander.

5. Nooit goed genoeg

Krijg je nooit een schouderklopje van je baas? Presteer je in zijn of haar ogen eigenlijk nooit goed genoeg, wat je ook doet? Ook dat kan wijzen op een narcistische baas.

6. Emotionele manipulatie

Zoals hierboven omschreven, hunkert een narcist naar een bepaalde macht. Je kunt je voorstellen hoe sterk dat gevoel kan zijn als diegene ook nog eens de baas is in een bedrijf. Ze snakken naar erkenning, maken graag duidelijk wie de baas is en kunnen daar ver in gaan. Zo ver, dat ze jou emotioneel kunnen manipuleren. Je het gevoel geven dat je niks waard bent, om de volgende dag te vertellen over zijn of haar fantastische leven bij het koffiezetapparaat omdat ze toch jouw erkenning nodig hebben.

Wat te doen als je een narcistische baas hebt?

Kun jij (een van) bovenstaande punten afvinken? En heb je daar zo veel last van, dat je met buikpijn naar je werk gaat en weer thuiskomt? In het ergste geval kun je ontslag nemen, het liefst nadat je ergens anders een nieuwe baan hebt gevonden. Je verdient een betrokken, goede baas. Je mentale gezondheid is heel wat waard. Maar als je wel dol bent op je werk, is het natuurlijk zonde om niet tenminste te proberen ermee te leren leven.

Dus besluit je om toch te blijven werken voor een narcistische baas? Lucht je hart bij mensen buiten je werk om, eventueel ook bij een therapeut. Probeer ook altijd een collega bij jouw gesprekken met je baas te hebben, zodat je getuigen hebt van jullie gesprekken. Of dit nou fysiek is of middels een cc in een mail. Neem zo nodig ook een collega in vertrouwen over je problemen met de baas; misschien ervaart diegene wel hetzelfde. Je zou het bespreekbaar kunnen maken met je baas zelf. Houd hem of haar een spiegel voor. Maar vanwege het gebrek aan zelfreflectie, kan dit gesprek mogelijk op niks uitlopen. Daarom is het belangrijk om hier eventueel een mediator bij te hebben, zoals een bedrijfspsycholoog.

Succes en laat je niet kisten!

Bron | Huffington Post, JAN

Beeld | Brunopress

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden