Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

6 tekenen dat je het coronavirus al hebt gehad zonder dat je het doorhad

Of

je nu een flinke verkoudheid achter de rug hebt of een aantal dagen met een

naar hoestje hebt gekampt, het is helemaal niet zo gek dat je je af en toe

afvraagt of je het coronavirus al hebt gehad.

Volgens experts zijn er een aantal tekenen die er op

kunnen wijzen dat je al een keer besmet bent geweest met het virus:

1. Je bent verkouden geweest

Hoewel het hartstikke normaal is om rond deze tijd van het jaar verkouden te zijn, zou het best kunnen zijn dat de verkoudheid, die je onlangs hebt gehad, een symptoom was van het coronavirus. Maar hoe onderscheid je een normale verkoudheid nu van het coronavirus? Als je echt alleen een verkoudheid hebt gehad zonder andere klachten, dan is de kans volgens experts groot dat je echt alleen verkouden bent geweest. Maar als je verkoudheid gepaard is gegaan met één van de volgende klachten, dan zou het zomaar kunnen dat je het coronavirus hebt gehad:

 • Koorts en rillingen
 • Hoestje
 • Moeite met ademhalen/kortademigheid
 • Vermoeidheid
 • Spierpijn
 • Hoofdpijn
 • Verlies van reuk en smaak
 • Keelpijn
 • Snotneus
 • Misselijkheid en overgeven
 • Diarree

2. Je bent een tijdje je reuk en smaak verloren

Verlies van reuk en smaak is één van de belangrijkste indicatoren van het coronavirus. Hoewel dit symptoom niet bij elke coronapatiënt optreedt, is het volgens dokter Adalja wel een symptoom dat in verband wordt gebracht met het coronavirus. Nu kan verlies van reuk en smaak ook weleens optreden bij een gewone verkoudheid, maar als je hier langere tijd last van hebt gehad, dan zou het kunnen zijn dat je het coronavirus al hebt gehad.

Lees ook: Werkt aspirine tegen het coronavirus? Dít zegt nieuw onderzoek

3. Je hebt last gehad van haaruitval

Hoewel er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar haarverlies in verband met het coronavirus, zijn er in Amerika veel gevallen bekend van coronapatiënten die tijdens hun herstel last kregen van plotseling haaruitval. Actrice Alyssa Milano, die maandenlang nog last heeft gehad van het coronavirus, heeft een keer in een video op Instagram laten zien dat ze na elke douchebeurt kluiten vol haar verloor tijdens het borstelen. Volgens dokter Adalja is het echter wel belangrijk om je te realiseren dat het niet vaak voorkomt dat een coronapatiënt alleen maar last heeft gehad van haaruitval en verder geen andere klachten. Als je dus naast het verliezen van haren geen andere klachten hebt gehad, dan zou het ook heel goed kunnen dat je haarverlies het gevolg is van stress.

4. Je hebt last van kortademigheid

Veel mensen die het coronavirus hebben gehad, hebben soms nog weken of maanden last van kortademigheid. Hoewel het niet zeker is hoe lang zoiets kan duren, heeft het waarschijnlijk te maken met een langdurige ontsteking in de longen. “Dit is één van de meest bekende langdurige klachten waar coronapatiënten last van hebben,” zo legt dokter Schaffner uit. “Als je hier last van hebt gehad, zou dat griepje dat je eerder had best weleens het coronavirus kunnen zijn.”

5. Je hebt een hoestje dat maar niet weg wil gaan

Een langdurig hoestje is ook een klacht die bij veel coronapatiënten voorkomt. Het hoestje is vaak erg droog, wat betekent dat er verder geen slijm of iets mee komt,” zo legt dokter Adalja uit. Uit een onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat 43 procent van de mensen die corona hebben gehad nog zo’n 14 tot 21 dagen na de diagnose last hebben van een droge hoest.

6. Je bent heel erg moe

Een onderzoek van de Journal of the American Medical Association toont ook aan dat 53 procent van de mensen, die het coronavirus hebben gehad, soms tot wel zestig dagen na de diagnose last hebben van extreme vermoeidheid. Als je merkt dat je al een tijdje erg moe bent en daarnaast ook nog last hebt gehad van andere coronaklachten, dan zou het dus best zo kunnen zijn dat je het virus hebt gehad.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Marie Claire

Beeld | Getty Images

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden