null Beeld

6 redenen waarom muggen altijd jou moeten hebben

Een mug heeft je vannacht flink te pakken genomen, terwijl je partner niet één keer is gestoken. Hoe kan dat? Dit zijn zes mogelijke redenen waarom muggen altijd jou moeten hebben.

1. Je huidbacteriën

Voor de mug ruikt de ene mens écht lekkerder dan de andere. Dit is te danken aan de natuurlijke samenstelling van bacteriën en andere micro-organismen die we bij onze geboorte hebben meegekregen, ons 'microbioom'. "Sommige bacteriën zijn heel aantrekkelijk voor muggen en sommige vinden ze juist afstotend", vertelt Bart Knols, medisch entomoloog en schrijver van het boek Mug, aan Editie NL. Het goede nieuws is dat je wel invloed hebt op het soort en de hoeveelheid bacteriën die op je huid leven. Zo leert onderzoek dat de samenstelling van het menselijk microbioom mede wordt bepaald door ons dieet en onze leefomgeving. Misschien helpt het om wat minder vaak te douchen als je vaak wordt geprikt.

2. Je bloedgroep

Helaas, aan dit punt kun je dus helemaal niks doen. Een studie uit 2004 van The Institute of Pest Control Technology toont aan dat muggen vaker mensen prikken met bloedgroep O dan mensen met bloedtype A of B. Met bloedgroep A lijk je nog het beste af, de proefpersonen met dit bloedtype werden significant minder geprikt dan mensen met bloedgroep O. Het betrof wel een klein onderzoek, dus we moeten de uitslag met een korreltje zout nemen.

3. Je gewicht

Muggen vinden hun slachtoffers door op zoek te gaan naar koolstofdioxide, oftewel de stof die wij uitademen. Zwangere vrouwen ademen vaak dieper uit en zijn dus geliefd bij muggen. Ook mannen, die doorgaans groter en zwaarder zijn, blazen meer koolstofdioxide uit en zijn dus vaker favoriet.

4. Je lichaamstemperatuur

Ga je een rondje hardlopen? Smeer je dan in met dit goede middeltje tegen muggen, want de insecten worden aangetrokken door lichaamswarmte. Omdat zwangere vrouwen en zwaardere mensen in het algemeen een hogere lichaamstemperatuur hebben, zijn ook zij vaker de pineut.

5. Je parfum

Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, speculeert dr. Joseph Conlon, technisch adviseur van de American Mosquito Control Association, dat muggen zich erg aangetrokken kunnen voelen tot bloemenparfums. Bloemen zijn namelijk de hoofdenergiebron van muggen. Alleen de vrouwtjes hebben bloed nodig. Zij gebruiken de proteïne uit bloed om hun eitjes te ontwikkelen. Mannetjesmuggen prikken niet, aldus Conlon.

6. Alcoholgebruik

Muggen vinden de geur van alcohol in ons bloed ook fantastisch. Neem je op een zomerse avond graag een biertje of wijntje, dan is de kans groot dat jij het slachtoffer wordt. Volgens dit onderzoek van de Toyama Medical and Pharmaceutical University is één biertje al genoeg.

Bron | Real Simple, mosquito.org, Micropia.nl, Buzzfeed, Huffington Post

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden