null Beeld

6 redenen waarom je vaker naar de sauna moet gaan

Je bent er niet alleen even uit, het is ook nog eens heel goed voor lichaam en geest: de sauna! Daarom zes redenen om vandáág nog een dagje sauna te plannen.

1. Tegen pijn

Heb je veel last van gewrichts- of spierpijn? Dan zal de sauna je goed doen. De pijn zal verminderen, spieren worden soepeler (door de warmte) en wondjes herstellen sneller, waardoor ze minder lang pijn doen.

2. Goed voor immuunsysteem

Ben je snel ziek of verkouden, ook dan is een bezoek aan de sauna een aanrader. Door de hitte maakt het lichaam meer witte bloedcellen aan waardoor je wordt beschermd tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Uit onderzoek blijkt dat de sauna meer effect heeft op mensen die regelmatig sporten, dan bij mensen die niet sporten. De sauna is dus niet de enige plek waar je moet zweten.

3. Rustgevend

Hoewel het lichaam tijdens een saunadag best hard werkt, is zo'n dag toch ook rustgevend voor lichaam en geest. Een bezoekje aan de sauna wordt vaak gezien als een rustgevende ontsnapping. Het is warm, stil, gesloten en laat je veilig voelen. Het bloed wordt van veel zuurstof voorzien en de snellere doorbloeding heeft goede invloed op alle organen, waaronder de hersens. Je voelt je hierdoor geestelijk fit en vol energie.

4. Gezonde en schone huid

Door de sauna worden je bloedvaten wijder en flexibeler waardoor er meer bloed naar de huid wordt vervoerd. Hierdoor herstelt de huid sneller van wondjes. Ook gaan je poriën open staan, waardoor je huid van binnen grondig wordt schoongemaakt.

5. Verlaagt het cholesterol

Mensen die in een periode van twintig dagen om de dag de sauna gebruiken, hebben een significante daling in hun cholesterolniveau, blijkt uit onderzoek. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat deze voordelen vergelijkbaar zijn met de gezondheidsvoordelen van matig intensieve lichaamsbeweging. Dit betekent echter niet dat je een training kan inruilen voor een bezoekje aan de sauna.

6. Gezellig

Natuurlijk kun je prima alleen naar de sauna gaan, maar gezelliger is het natuurlijk met een vriendin, (schoon)zus of dochter. Een fijn en relaxed moment om weer even bij te kletsen en ondertussen op te laden.

Beeld | iStock

Bron | Women's Health

Lees ook

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden