null Beeld

6 Redenen waarom je geen resultaat (meer) ziet van al dat sporten

Als je meer gaat bewegen, voel je je vaak de eerste weken fantastisch. Je ziet dat je dijen strakker worden, hijgt minder hard als je de trap neemt. Maar dan komt er een moment dat alles lijkt te stagneren. Dit zijn mogelijke oorzaken, en dit kun je doen om het tij te keren!

Personal trainer Amy Roberts kan het haar pupillen niet vaak genoeg zeggen: laat je niet ontmoedigen als het lijkt of al die wandelingen en fietstochtjes geen zoden meer aan de dijk zetten. Sterker nog, zo vertelt ze in Women's Health, zie het als een kans om jezelf opnieuw uit te vinden en wat variatie in je leven aan te brengen! De kans is namelijk groot dat je één of meer van deze zes dingen 'verkeerd' doet:

1 Je doet te veel van hetzelfde

Hoe geweldig het ook is om een sport te vinden die bij je past, als dit het enige is wat je doet, zul je er weliswaar heel goed in worden, maar je lichaam zal er op een gegeven moment niet meer zichtbaar door veranderen. Als je dit wel wilt, dan is de oplossing gelukkig simpel: probeer iets nieuws! Kies dan wel iets uit waarmee je daadwerkelijk kunt bereiken wat je wilt. Wil je bijvoorbeeld meer spieren kweken? Doe dan meer krachtoefeningen. Wil je leniger of soepeler worden? Probeer dan yoga. "Als je iets wilt hebben wat je nog niet hebt, dan moet je iets doen wat je nog niet doet," aldus de personal trainer.

2 Je daagt jezelf niet genoeg uit

Volgens Women's Health tonen steeds meer studies aan dat de intensiteit van een work-out belangrijker is dan de duur als je wilt afvallen. Je lichaam past zich namelijk niet alleen aan aan een bepaalde vorm van lichaamsbeweging, maar ook aan de intensiteit ervan. Dus al loop je complete marathons of fiets je elke dag vijftien kilometer naar je werk, als je dit altijd met dezelfde snelheid doet, zal je lichaam er na een tijdje niet meer strakker van worden. Ook hier is de oplossing: wissel het af! Trek wat vaker een sprintje, hoe vermoeiend ook, of pak wat vaker zwaardere gewichten. Overigens is het niet verstandig om elke keer tot het gaatje te gaan, zeker niet met gewichten tillen. Volgens de trainers bereik je het beste resultaat door lichte, middelmatige en zware work-outs af te wisselen.

3 Je eet meer dan je verbrandt

Na die zware work-out heb je best een koekje verdiend, toch? Maar ook al geeft die supersonische hartslagmeter aan dat je achthonderd calorieën hebt verbrand - in werkelijkheid is dat meestal veel minder en overschat je ook zelf hoeveel energie je hebt verbruikt. Bovendien, je valt vooral af door gewoon minder te eten. Zelfs als je alleen maar beter in vorm wilt komen, heeft het zin om kleinere porties te eten. Want als dat dunne laagje lichaamsvet verdwijnt, kun je veel beter je spieren zien. Het advies van de personal trainers is dan ook: kijk hoe je eetpatroon eruitziet en waar je op kunt bezuinigen, schep niet te veel op, vergeet niet de vloeibare calorieën mee te tellen en eet vooral zittend! De calorieën die we onderweg (en niet echt bewust) eten, vergeten we namelijk vaak.

4 Je bent moe of gestresst

Behalve beweging en gezond eten is ook voldoende slaap een belangrijke voorwaarde voor een fit en gezond lichaam. Als je moe of gestresst bent, kan je lichaam minder profiteren van beweging. Je spieren hebben immers slaap nodig om te kunnen herstellen en zowel stress als slaapgebrek kunnen je hormonen dusdanig beïnvloeden dat ze ervoor zorgen dat je lichaam juist vet vasthoudt! Probeer daarom minstens zeven uur per nacht te slapen. Bij stress kunnen ontspanningsoefeningen heilzaam werken.

5 Je beweegt weinig naast het sporten

We kunnen er bijna niet onderuit met al die zittende beroepen, roltrappen en liften tegenwoordig, maar uit onderzoek blijkt dat mensen die in hun dagelijks leven wat vaker de trap nemen en op de fiets boodschappen doen, dunner en fitter zijn dan mensen die zich een paar keer per week in de sportschool afmatten en verder een overwegend zitten bestaan leiden. Kortom, zit je vaak uren achtereen achter een bureau? Zorg er dan voor dat je nieuwe gewoontes ontwikkelt, of vraag je leidinggevende om een sta-zitbureau. Staan is veel gezonder dan zitten!

6 Je bent te streng voor jezelf!

Vaak hebben we een ideaalplaatje in ons hoofd als we besluiten gezonder te gaan leven. Het gevaar hiervan is dat we dan teleurgesteld kunnen raken als het niet zo snel gaat als we hadden gehoopt. Of dat we ons zo focussen op de 'probleemgebieden' dat we alle andere veranderingen aan ons lichaam nauwelijks opmerken. Helaas bepaalt ons lichaam helemaal zelf waar het als eerste vet verliest en het is ook onmogelijk om alléén die bovenarmen dunner te krijgen zonder dat bijvoorbeeld je borsten krimpen. Probeer daarom het hele plaatje te zien: ben je beter gaan slapen sinds je meer beweegt? Hoef je minder te hijgen als je de trap neemt? Zit je favoriete spijkerbroek lekkerder? Voel je je gewoon beter nu? Juist, daar gaat het om.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden