null Beeld

6 oorzaken van een trillend ooglid

Je herkent het vast wel: uit het niets begint je ooglid te trillen. Meestal gaat het trillen vrij snel weer over. Hierdoor besteed je er achteraf vaak geen aandacht meer aan.

Toch is het goed om je leven even onder de loep te nemen als je ooglid trilt: meestal is het een teken van je lichaam dat er iets niet helemaal in orde is. Deze zes redenen kunnen weleens de oorzaak van je trillende ooglid zijn...

1. Koffieverslaafd?

Sta jij op maandagochtend als eerste bij de koffieautomaat? Dan kan het best zijn dat dit de reden is van je trillende ooglid: Cafeïne zorgt voor een versnelde hartslag en stofwisseling. Het activeert ook bepaalde spieren. Waaronder de spieren in je ooglid. Als je ooglid dus vaker trilt, ga dan na of je hier vlak voor koffie hebt gedronken…

2. Alcohol

Alcohol heeft hetzelfde effect als cafeïne. Een wijntje kan dus ook best de oorzaak zijn van je trillende ooglid.

3. ‘Hatsjoe’

Bij een allergie worden je ogen vaak droog en waterig. Kortom: je ogen worden extra gevoelig en dit zorgt ervoor dat je sneller last kan krijgen van zo’n trillend spiertje in je oog.

4. Droge ogen

Alcohol en cafeïne zorgen onder andere voor droge ogen. Maar ook zonder cafeïne in je bloed en een glaasje te veel kan je droge ogen krijgen. Als je contactlenzen draagt weet je dit maar al te goed. Wat de reden ook is van droge ogen: het zorgt er in ieder geval voor dat je ogen sneller gaan trillen.

5. Vermoeide ogen

Het ooglid van een mens is enorm fragiel en daardoor ook erg gevoelig. Onvoldoende nachtrust kan dan ook al snel een boosdoener zijn van een trillend ooglid. Zorg er dus voor dat je voldoende bent uitgerust.

6. Stress

Maak je vaak overuren of zijn er andere redenen waarom je af en toe best gespannen bent? Een trillend ooglid kan een teken zijn dat je het iets rustiger aan moet doen.

En zó kom je weer van dat trillende ooglid af

Handig om te weten waar dat trillende ooglid vandaan komt, maar hóe kom je er nu weer vanaf?

Het Oogfonds geeft de volgende tips:

  • Neem voldoende rust. Dit betekent: ga op tijd naar bed, maar geef je ogen ook af en toe rust tijdens het lezen, tv-kijken of internetten
  • Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer stress te verminderen of te voorkomen. Veel mensen hebben baat bij dit soort mindfulness-oefeningen
  • Soms kan het helpen je ooglid zacht te masseren
  • Als je ogen droog zijn geworden door het vele knipperen, kunnen oogdruppels uitkomst bieden.

Blijft je oog maar trillen, dan zou een spuitje botox uitkomst kunnen bieden. Hier lees je er meer over.

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden