null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

6 gouden tips voor een gezond hart voor vrouwen boven de 50 jaar

Zodra vrouwen de 50 zijn gepasseerd, is het voor velen van hen hét moment om extra hun best te doen als het om gezondheid gaat. Je merkt namelijk dat je gezondheid na deze leeftijd achteruit gaat en ook maken 50-plus vrouwen zich eerder zorgen over een gezond hart. Hierover horen cardiologen veel van vrouwen boven de 50. Kun je zelf je hart gezond houden?

Twee cardiologen delen met Well + Good hun zes gouden tips voor een gezond hart.

Tips voor een gezond hart

Door de menopauze verandert je lichaam op manieren die niet altijd welkom zijn. Cardiologen Mathew Budoff en Harvey Kramer bespreken met al hun vrouwelijke patiënten ouder dan 50 jaar wat ze kunnen doen om de gezondheid van hun hart in de gaten te houden. Het begint volgens hen met zes belangrijke grondbeginselen.

1. Begin met een gezondheidsonderzoek

Als je je zorgen maakt over je hart kun je de gezondheid van je hart laten controleren bij een (huis)arts. Tijdens dit gezondheidsonderzoek bespreek je je medische geschiedenis en moet je arts het risico op hartaandoeningen beoordelen en eventuele risicofactoren voor het ontwikkelen van hartaandoeningen in de toekomst identificeren. Daarnaast wordt lichamelijk onderzoek gedaan door middel van een bloeddrukcontrole, luisteren naar het hart en het maken van een elektrocardiogram (ECG). Ook bloedonderzoek kan je veel vertellen over eventuele risicofactoren.

Heb je last van een hoge bloeddruk of verhoogde bloedsuikerspiegel, bespreek met je arts wat je hieraan kunt doen. Grotendeels heeft dit te maken met levensstijlgewoonten. Maar afhankelijk van hoe ernstig de problemen zijn, kunnen medicijnen ook een rol spelen.

2. Beweeg minimaal 150 minuten per week

Zowel Mathew als Harvey geven aan dat het voor 50-plussers belangrijk is om voldoende lichaamsbeweging te krijgen om hartziekten tegen te gaan en botten sterk te houden. Ze raden daarom ook aan om minstens 150 minuten per week een matige lichamelijke activiteit te beoefenen. Denk aan een stevige wandeling of een fietstocht.

3. Vind een maatje

Als je niet gewend bent om minimaal 150 minuten per week te bewegen, kan het veranderen van een levensstijl lastig zijn. Zoek daarom iemand met wie je samen kunt wandelen. Zo is het een stuk makkelijker vol te houden. Bedenk daarnaast leuke uitdagingen om samen met je partner gezonder te koken zodat je elkaar motiveert. Gelukkig zijn er ook online genoeg mensen te vinden die ook werken aan een gezonde levensstijl en best wat motivatie kunnen gebruiken. Denk aan forums of Facebookgroepen.

Lees ook

Déze 10 voedingsmiddelen dragen bij aan een gezond hart

4. Slaap voldoende

Een van de belangrijkste tips voor hartgezondheid voor vrouwen ouder de 50 is genoeg slaap krijgen. Door een goede nachtrust is je lichaam in staat zichzelf te herstellen en slaap is dan ook erg belangrijk voor een gezond hart. Dr. Budoff adviseert zo'n zeven tot negen uur per nacht slaap voor volwassenen boven de 50 jaar. Door slaaptekort kun je stress ervaren en daarom is het van cruciaal belang om manieren te vinden om stress te verminderen. Met deze 7 makkelijke trucjes kun je snel ontspannen.

5. Eet meer knoflook dan je gewend bent

Cardioloog Budoff is groot fan van knoflook, en niet alleen omdat het meer smaak toevoegt aan het eten. Volgens Budoff heeft knoflook de beste invloed op een gezond hart. Onderzoek suggereert namelijk dat knoflook een gezonde bloeddruk ondersteunt, slechte cholesterolwaarden verlaagt, stollingen in kransslagaders vermindert en de gezondheid van bloedvatwanden verbetert. Naast dat het eten van extra knoflook goed is voor je hart, blijkt uit onderzoek dat het ook de kans verlaagt op borstkanker. Een extra teentje knoflook door de pasta dan maar!

6. Houd ook je gebit gezond

Volgens Budoff tonen verschillende onderzoeken aan dat je tandgezondheid en hartgezondheid met elkaar verbonden zijn. De bacteriën in je mond kunnen, wanneer ze in de bloedbaan terecht komen, de ontsteking verhogen en leiden tot verharding van de slagaders, wat uiteindelijk kan leiden tot een hartaanval en beroerte. Dit is een goede reden om elke dag te poetsen en te flossen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Well + Good

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden