null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

6 fouten die we maken bij het smeren van zonnebrand

Een goede zonbescherming gaat huidveroudering tegen en zorgt ervoor dat je niet verbrandt. Heel verstandig dus om lekker te smeren. Alleen brengen we die zonnebrand niet altijd op de juiste manier aan.

Dit zijn zes van de meest gemaakte foutjes in zonnebrandland.

1. Te weinig smeren

Je huid heeft een laagje zonbescherming nodig om niet te verbranden. Als je zuinig smeert, biedt dat dunne laagje een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking is aangegeven. Voldoende smeren is dus een eerste vereiste om zonneschade te voorkomen. Maar welke hoeveelheid is genoeg?

KWF Kankerbestrijding adviseert om minimaal factor 30 te gebruiken en je elke 2 uur in te smeren. De stichting heeft een handige indicatie voor de hoeveelheid zonnebrand die daarbij nodig is: gebruik minimaal 7 theelepels per smeersessie voor je hele lijf. Verder hangt het ook af van welk lichaamsdeel je insmeert – voor je voeten gebruik je nu eenmaal minder dan voor je bovenbenen – en welk product je gebruikt, een spray of een melk. In dit artikel vind je een handige richtlijn.

2. Waterproof product niet opnieuw aanbrengen

Transpireer je veel of neem je geregeld een frisse duik in het zwembad of de zee? Smeer dan geregeld opnieuw. Dat geldt ook bij zonnebrand die waterproof of waterbestendig is. Waterproof betekent dat de zonnebrand tijdens het zwemmen beter op je huid blijft zitten, niet dat de crème de hele dag houdt.

3. Alleen smeren als je de zon opzoekt

Het is een fabeltje dat je alleen zonnebrand moet smeren als je naar het strand gaat of op een andere plek van de zon gaat genieten. Juist als je fietst of wandelt, vang je ongemerkt een hoop zonnestralen. En ook als de zon zich minder laat zien, dus op een meer bewolkte dag, is er toch uv-straling en kun je verbranden.

4. Te lage factor voor je huidtype

Weet jij het precies? Welke factor je huid genoeg beschermt tegen uv-straling? Over het algemeen hebben lichtere huidtypes een hogere bescherming nodig dan donkere. Hoe je erachter komt welke beschermingsfactor je gezicht en lichaam nodig hebben? In deze lijst vind je een duidelijke uitleg over welk huidtype je hebt en welke factor daarbij past.

5. Oude zonnebrand gebruiken

We doen het allemaal weleens: een flesje zonnebrand pakken dat al een tijd in de kast staat en waarvan we niet meer weten wanneer we het hebben gekocht. Op de website kwf.nl staat dat zonnebrandcrème over het algemeen houdbaar is tot twaalf maanden nadat je 'm hebt geopend. Dat wordt op de verpakking aangegeven met een icoontje van een geopend potje met een getal en de letter M (dat staat voor maanden).

6. Te warm bewaren

KWF Kankerbestrijding geeft ook de tip om zonnebrand op de juiste manier te bewaren. Want als de verpakking eenmaal is geopend, kan de factor die op de verpakking staat snel teruglopen naar een lagere beschermingsfactor. Bewaar zonnebrandproducten op kamertemperatuur en vermijd plekken met grote temperatuurschommelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hete auto of een warme tent.

Lees ook

Deze plek op ons lijf vergeten we allemaal in te smeren. Jij ook?

Hittegolf? 22 tips die je helpen het hoofd koel te houden!

Zo krijg je zonnebrandcrème (en 7 andere zomerse vlekken) uit kleding

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden