null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

6 dingen waarvan je niet wist dat ze je menstruatie beïnvloeden

Misschien ben je een van de gelukkigen bij wie de menstruatie elke maand stipt op tijd begint, maar de kans is groter dat het voor jou ook elke keer weer een verrassing is. Wist je dat deze zes dingen óók van invloed zijn op je cyclus?

Geen zorgen, je bent niet de enige die weleens last heeft van een onregelmatige cyclus. Wanneer je menstruatie een paar dagen later is dan normaal, is dat niet direct iets om je zorgen over te maken. Niet alleen het gebruik van anticonceptie is van invloed. Ook andere, dagelijkse dingen kunnen volgens Angelique Panagos, specialiste op het gebied van vrouwengezondheid, je cyclus in de war schoppen.

1. Suiker

Dat suiker slecht is, weten we inmiddels wel. Maar wist je dat suiker ook je hormonen beïnvloedt? Een teveel aan suiker leidt tot een verhoogde hoeveelheid insuline, wat er weer voor zorgt dat je eierstokken meer testosteron gaan produceren. Hierdoor wordt je cyclus verstoord. Heb je dus een ongezonde maand achter de rug met veel zoetigheid (de feestmaand december bijvoorbeeld), kijk dan niet gek op als je menstruatie zich wat later aandient dan normaal.

2. Reizen

Het is niet officieel bewezen dat verre reizen je menstruatie direct beïnvloeden, maar iedereen die weleens op het vliegtuig is gestapt rond de tijd van de menstruatie weet dat die twee dingen toch iets met elkaar te maken hebben. Vaak blijft je menstruatie uit of ze verschijnt juist sneller. Men vermoedt dat je hormonen in de war raken wanneer je biologische ritme verstoord raakt.

3. Stress

Stress heeft een dramatisch effect op het lichaam, zoals je misschien wel zult weten. Dit komt door het stress-hormoon cortisol, dat je produceert wanneer je een langere periode aaneen stress ervaart. Dit hormoon 'overschrijft' als het ware andere boodschappen die je lichaam je geeft. Veel stress kan er dan ook voor zorgen dat je menstruatie uitblijft.

4. De maan

Niet iedereen zal erin geloven, maar veel mensen beweren dat de menstruatiecyclus gelijk hoort te lopen aan de fases van de maan. Volgens hen zou je tijdens de nieuwe maan gaan menstrueren. Of het ook echt zo is, valt te betwisten.

5. Plastic

Plastic is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor onze hormoonhuishouding, aldus Angelique Panagos. De chemicaliën in plastic belemmeren het zorgvuldig gereguleerde hormonale systeem. De chemicaliën creëren meer hormonen in het lichaam, waardoor je menstruatiecyclus van slag kan raken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je veel uit plastic waterflesjes drinkt. Panagos drukt je dan ook op het hart om het gebruik van plastic zo veel mogelijk te vermijden om de schadelijke gevolgen ervan te beperken.

6. Stoelgang

Je hormonen verlaten je lichaam door middel van je stoelgang. Gaat die niet zo lekker, dan is er een kans dat de hormonen in het lichaam blijven en worden ‘hergebruikt’. Hierdoor heb je een teveel aan oestrogeen, waardoor je cyclus onregelmatig kan worden.

Je menstruatie is dus een ingewikkelder proces dan je misschien dacht. Als er zo veel dingen zijn die van invloed kunnen zijn op je cyclus, dan hoef je je dus ook niet al te veel zorgen te maken wanneer je menstruatie een paar dagen later is dan normaal.

Bron | Byrdie.co.uk

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden