Margriet logo
Vrouwen op de bank met een wijntje. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

6 dingen die ik leerde toen ik stopte met drinken

Vier jaar geleden stopte mijn partner van de ene op de andere dag met alcohol. Hij werkt in de horeca en de gewoonte van drinken was er naar zijn zin er veel te veel ingeslopen. Toen was daar het moment dat hij besloot: ik drink niet meer. Om hem volledig te supporten stopte ik ook. Dit zijn de 6 dingen die ik sindsdien heb geleerd.

Alcohol heeft zó veel effect op je lichaam

In het begin dronk ik nog weleens als ik met vriendinnen had afgesproken. Tot ik begon te merken hoeveel impact dat wijntje (of twee) had op mijn lichaam. Zo dronk ik tijdens een weekend weg de hoeveelheid die ik gewend was, maar kwam er al snel achter dat ik daarmee ver over mijn grens was gegaan. Het gevolg: een nacht boven de pot. Dat betekende voor mij een ommezwaai; ik begon goed op mijn grenzen te letten. Ook al dronk ik slechts een klein beetje, soms zelfs maar een paar slokjes, steeds vaker kwam ik erachter dat ik 's nachts beroerd sliep. Of dat ik de volgende dag een kort lontje had. Nu drink ik helemaal niets meer. Het is me het slechte slapen, het korte lontje en de rotdag erna gewoon niet meer waard.

De agenda bleef leeg

Toen wij meldden dat we waren gestopt met drinken, reageerden mensen in onze omgeving enorm supportive en bemoedigend. Wat goed! Trots! Maar toen kwam er een fase waarin we allemaal niet zo goed wisten wat we ermee aan moesten. Niet drinken is het lastigst op feestjes, borrels en verjaardagen. In het begin stonden we daarom vaak met een spaatje bedremmeld aan de zijkant. Ook met het gevoel er niet helemaal bij te horen. Daarom bleef onze agenda vrij leeg. Soms bewust, soms onbewust. Want met een vriendengroep naar een wijnfestival gaan, of een avondje doorzakken in de kroeg, zat er voor ons niet in.

Inmiddels staat bij alle vrienden en familie een alcoholvrijtje in de koelkast. Het heeft anderen in onze omgeving zelfs geïnspireerd vaker een 0.0% te pakken. Win, win! Toch zijn we, vier jaar later, nog steeds aan het ontdekken hoe we ons sociale leven het best kunnen vormgeven in een wereld waarin samen dronken worden als ‘gezellig’ wordt ervaren. Want waar halen we zelf onze kicks uit, hoe laten we ons even gaan? Mijn partner zoekt het in sporten als padel en golf. Zelf ga ik regelmatig naar de sauna. Toch is het niet hetzelfde als een avondje losgaan, daar moet ik eerlijk over zijn.

Stoppen met drinken is confronterend voor anderen

Dat wij met drinken stopten, betekent ook iets voor anderen. Want als de een niet drinkt, valt het al snel op hoeveel de ander wél drinkt. Als we met nieuwe mensen of oude bekenden in gesprek zijn en mijn partner legt uit waarom hij niet meer drinkt, horen we bijna altijd: dat wil ik ook! Ik kan niet meer op één hand tellen hoeveel mensen hun hart bij hem hebben uitgestort. Oud-collega’s, bekenden en onbekenden. Niet zelden heeft mijn vriend ze het nummer van Jellinek gestuurd. Tot nu toe zijn er heel weinig die hebben doorgezet. Dat maakt mij vaak nog trotser op mijn eigen man.

Alcoholvrije wijn is niet te doen

Het is leuk geprobeerd, maar niets kan tippen aan een diepe, rode Barolo. Dat betekent niet dat er geen andere alcoholvrije dranken zijn die het wel goed doen. Zo houden wij van alcoholvrije sparkling rosé, mijn partner drinkt af en toe een alcoholvrij biertje en ik 0% gin-tonic. Schijfje komkommer erin, takje rozemarijn, inschenken in een leuk glas en gaan!

Alcohol is overal

Alcohol is overal: niet alleen bij vrienden, in een restaurant of in een café. Alcohol is er ook in het vliegtuig en op het werk. Vinden we allemaal heel normaal. Maar is het dat wel? In het bedrijf waar ik voor werk, dat gezondheid boven aan de prioriteitenlijst heeft staan, wordt elke maand een borrel georganiseerd. De afgelopen keer kwamen er obers langs met grote dienbladen om elke werknemer een glas aan te bieden. Zeg dan maar eens nee als je niet zo sterk in je schoenen staat. Hoeveel mensen die niet denken: ach, eentje dan. Om vervolgens niet meer te kunnen stoppen. En toch wordt er doorgeschonken. Nu ik niet meer drink, snap ik hier de logica helemaal niet meer van.

Je kunt trots zijn op je leefstijl

Elke keer dat mij bij een arts wordt gevraagd of ik rook en drink, of als ik dit op een formulier moet invullen, kan ik nee zeggen. En elke keer ben ik dan heel erg trots. Ik rook niet, drink niet en beweeg genoeg. Aan mij ligt het dus niet! Niemand die mij streng hoeft toe te spreken dat het met mijn leefstijl niet goed zit. Stom genoeg werkt dat enorm motiverend.

Suzanne ArbeidGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden