Margriet logo
Mature woman blowing nose on tissue. Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

5x je weerstand op peil houden

Niet alleen is het plotseling heel koud buiten, ook het RS-verkoudheidsvirus en coronavirus liggen op de loer. Met het stijgende aantal besmettingen van het RS-virus is het belangrijk om virussen buiten de deur te houden, zo gezond mogelijk te blijven en het immuunsysteem op peil te houden. Met deze tips blijft niet alleen jouw weerstand gezond, maar ook die van iedereen in huis.

Tip 1: Kleed je warm aan

Het immuunsysteem wordt dagelijks meerdere keren aangevallen en op de proef gesteld, dus moet hard werken om virussen en kwaaltjes buiten het lichaam te houden. Wanneer het lichaam koud is, is het gevoeliger voor virussen. Zorg dus dat je je lekker warm aan kleedt, zodat het lichaam warm blijft. Leg mutsen, handschoenen en sjaals op een zichtbare plek in de gang, zodat je ze niet vergeet. En ook al ligt er nog geen sneeuw, ook warme winterschoenen verhogen nu de weerstand.

Tip 2: Zet het raam even open

Wat voor het coronavirus, geldt ook voor verkoudheid: de bacteriën worden via de lucht en contact - met de handen - overgedragen. Nies nog steeds in de elleboog en was de handen wat vaker dan normaal. Om de lucht in de ruimtes thuis op te frissen is het helemaal niet gek om af en toe de deur wat langer open te laten staan of het raam even open te zetten. Virusdeeltjes verdwijnen en de lucht in huis wordt verfrist.

Tip 3: Eet vezelrijk voedsel

Vezels zijn belangrijk voor de darmen. De microbiotica zorgen ervoor dat bacteriën zich niet kunnen nestelen. Door genoeg groenten, zoals peulvruchten, volkorenproducten en fruit te eten krijg je genoeg vezels binnen om de weerstand op peil te houden. Drink daarbij genoeg water of thee, zodat je afweersysteem goed werkt.

Tip 4: Voldoende vitamine D

Behalve vezels hebben we in de winter ook veel vitamines nodig. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want in de winter is fruit misschien niet zo aantrekkelijk, maar eet twee stukken fruit per dag. Citrusvruchten zitten bomvol vitamine C, maar ook vitamine D is belangrijk. Vitamine D maak je aan door zonlicht, dus probeer zoveel mogelijk zonlicht te vangen op een dag. Daarnaast zit de vitamine in vette vis, eieren en speciale vitamine D-supplementen.

Tip 5: Houd het rustig

Tuurlijk, het zijn drukke tijden, maar probeer zoveel mogelijk rust te bewaken. Probeer niet te laat naar bed te gaan en houdt de dagen in de agenda zo leeg mogelijk. Pakjesavond, vakantie, Kerst en Oud en Nieuw: het is allemaal maar in één maand gepropt. Plan bijvoorbeeld elke woensdagavond een avondje in de badkamer in. Een warm bad met rozemarijn doet wonderen voor het gestel. Rozemarijn verwarmt het lichaam en zorgt ervoor dat pijnlijke gewrichten snel weer goed aanvoelen.

Toch verkouden?

Een kruidenbad kan helpen. Zo maakt een bad met eucalyptus- of dennenolie de luchtwegen vrij bij verkoudheid en jeneverbes de stramme spieren los. Blijf tot maximaal 20 minuten liggen in een bad van 38 graden Celsius en stap na een anti-verkoudheidsbad lekker onder de wol. Om een fijn klimaat in de bad- of slaapkamer te creëren zet je een dispenser of een bakje met heet water met een paar druppeltjes etherische olie van rozemarijn, dennen of pepermunt neer. Diep in- en uitademen om de luchtwegen zo vrij mogelijk te krijgen.

Bron | Etos

Enith OostlanderGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden