null Beeld

5x besparen op je zorgverzekering

- In samenwerking met Independer -

Heb jij al naar een nieuwe zorgverzekering gekeken? Als je van plan bent om over te stappen is het verstandig om niet tot het laatste moment te wachten. Belangrijk om te weten is dat je vóór 1 januari moet overstappen van zorgverzekering. Als je dit niet doet, blijf je automatisch bij dezelfde verzekeraar. Je kunt eventueel je huidige verzekering vóór 31 december opzeggen. In dat geval heb je tot 1 februari de tijd om een andere zorgverzekering af te sluiten. Denk hier goed om, want ben je hier te laat mee? Dan ben je helaas onverzekerd.

5 tips om te besparen op je zorgverzekering

  1. Kijk goed naar je aanvullende verzekeringKijk goed of je die aanvullende verzekering wel nodig hebt. Het is bijvoorbeeld heel aantrekkelijk om je anticonceptiemiddelen te laten vergoeden. Je betaalt hier echter wel ongeveer 10 euro per maand voor. Dit is 120 euro per jaar. Lang niet alle anticonceptiemiddelen zijn zo duur. De kans is dus groot dat je meer betaalt dan je vergoed krijgt. Dit geldt voor meerdere vergoedingen. Kijk goed of je er net zoveel uit haalt, als je er in stopt.
  2. Kijk goed naar de gezinssamenstelling van je polis.Je wilt vaak samen met je gezin op één polis. Dit is overzichtelijk en gemakkelijker voor de betalingen. Maar het is niet altijd de beste keuze. Als jouw partner andere wensen heeft is het niet slim om toch bij elkaar op de polis te gaan. Maak altijd allebei een aparte vergelijking en kijk per persoon waar jullie het beste uit zijn. Als je toch allebei bij dezelfde verzekeraar uitkomt, is dit natuurlijk mooi meegenomen.
  3. Kies een internetverzekeraarEr zijn verzekeraars die alleen via internet werken. Zij sturen dan alle communicatie via de mail en declareren moet online. Daarbij willen ze dat je gebruik maakt van een internetapotheek. Door dit allemaal te doen, kunnen ze hun premie lager houden. Heb je er dus geen moeite mee om alles online te regelen? Kies dan voor een internetverzekeraar.
  4. Kies voor een jaarbetalingDe meeste mensen betalen hun zorgverzekering per maand. Maar wist je dat je soms een korting kunt krijgen als je je premie in één keer betaalt? Sommige verzekeraars geven je korting als je je premie voor het hele jaar ineens betaalt. Soms wel tot 3 procent. Bekijk hier welke verzekeraars korting geven.
  5. Ga voor een vrijwillig eigen risico.Als je gezond bent en geen medicijnen gebruikt is de kans groot dat je geen zorgkosten verwacht voor volgend jaar? Denk dan ook eens aan de mogelijkheid om je eigen risico te verhogen. In Nederland heeft iedereen een verplicht eigen risico van 375 euro (385 euro in 2016). Als je je eigen risico verhoogt, gaat je maandpremie omlaag. Denk eraan: je betaalt bij een vergoeding uit de basisverzekering eerst je hele eigen risico.
Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden