Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is het nieuwe 5G-netwerk schadelijk voor onze gezondheid of niet?

is-het-nieuwe-5g-netwerk-schadelijk-voor-onze-gezondheid-of-niet.jpg

Het 5G-netwerk is het mobiele netwerk dat het bestaande 4G dit jaar moet vervangen. Het internet wordt daardoor véél sneller: een website zal bijna honderd keer zo snel laden als nu. Dat klinkt top, maar niet iedereen is zo blij met deze ontwikkeling. Sommige mensen denken dat de straling ontzettend ongezond is. Is het 5G-netwerk schadelijk voor onze gezondheid? 

Onderzoeken kunnen niet aantonen dat het ongezond is, maar het is ook nog niet bewezen dat 5G op de lange termijn níet schadelijk is voor onze gezondheid. 

Elektromagnetische straling 

Volgens actiegroepen en sommige wetenschappers is elektromagnetische straling het grootste probleem. Voor een mobiel internetnetwerk geven antennes een bepaalde hoeveelheid straling af. Die hebben we nodig om te kunnen surfen op het internet en berichtjes te kunnen versturen. Er komen nieuwe antennes bij, en daarom verwachten sommige wetenschappers een hogere blootstelling aan deze straling door 5G. Andere wetenschappers verwachten juist een lagere hoeveelheid, omdat de straling op een andere manier verspreid wordt.

Straling bundelen

In principe is de straling van de oude netwerken 2G, 3G en 4G eigenlijk hetzelfde als die van het nieuwe 5G, maar het verschil zit ‘m in de manier waarop signalen worden uitgezonden. In plaats van een algemene straling in een netwerk, kan het nieuwe netwerk straling bundelen en op individuele gebruikers richten. Zo kun je op topsnelheid iets streamen (uitzenden) of een groot bestand verzenden. De hoeveelheid straling op één persoon wordt hiermee vergroot, al is dit van korte duur. Het vermindert wel de velden met straling in de omgeving, dus voor anderen wordt de straling tijdelijk lager. Ook gebruikt 5G hogere radiofrequenties, wat ervoor zorgt dat straling minder ver het lichaam binnendringt dan de huidige 4G-straling.

Lees ook: Heftig: onze hersenen veranderen door ons internetgebruik

Gevolgen voor gezondheid

Wat de gevolgen van straling is op ons lichaam, daar is nog steeds veel discussie over onder wetenschappers. Er is veel onderzoek gedaan naar de schadelijkheid voor onze gezondheid van de straling die mobiele telefoons afgeven en ontvangen. Sommige onderzoeken stellen dat straling van mobiele netwerken mogelijk kankerverwekkend kan zijn op de lange termijn, terwijl andere studies juist beweren dat het niet bewezen kan worden. In Europa zijn er blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden en straling vastgesteld, en alles daaronder zou volgens onderzoek veilig zijn. Ook 5G blijkt ruim onder die limieten te vallen. 

Onzekerheid over 5G

Er is dus nog veel onzekerheid over hoe het precies zit met 5G. Er zijn al veel verschillende onderzoeken gedaan naar de gevolgen voor de gezondheid en er is niet bewezen dat het schadelijk is voor mensen. Maar het tegendeel is dus ook nog niet helemaal zeker. Daarom adviseert het RIVM dat er meer onderzoek gedaan wordt vóór het 5G-netwerk in Nederland geïntroduceerd wordt. Ook vindt het instituut het belangrijk dat er controle blijft bestaan, ook wanneer 5G uitgerold is in Nederland. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Volkskrant, AD, How To Geek, Kennisplatform EMV
Beeld | iStock

Ook interessant