null Beeld

5 zeldzame symptomen van het coronavirus die je waarschijnlijk nog níet kent

Hoesten, reuk- en smaakverlies, koorts: veel van de symptomen van corona zul je inmiddels direct herkennen. Maar wist je al dat er ook zeldzame symptomen van het coronavirus zijn die je misschien níet meteen zou linken met een besmetting?

Van coronatenen tot tintelingen: we zetten ze voor je op een rij.

1. Duizeligheid

Duizeligheid is geen symptoom dat je direct linkt aan het coronavirus, maar toch blijken heel wat mensen met het virus er last van te hebben. Uit dit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de patiënten duizelig zijn door het virus. Ook hebben veel van deze patiënten hoofdpijn, wat ook niet valt onder de welbekende klachten als koorts en hoesten. Bij ernstig zieke coronapatiënten is het aantal mensen met duizeligheid nog honger: daar zou het maar liefst 45,5 procent zijn.

2. Coronatenen

Coronatenen vallen ook onder de zeldzame en onbekende symptomen van het coronavirus. Toch zouden ze best veel voorkomen: volgens sommige studies zelfs bij één op de vijf coronapatiënten. Vooral kinderen en jongvolwassenen zouden dit symptoom hebben. Je herkent coronatenen aan de donkerrode of paarsblauwe kleur en het gezwollen, pijnlijke uiterlijk. Vaak jeuken de tenen ook, vergelijkbaar met wintertenen.

3. Verwardheid

Een groep Nederlandse artsen deed in april onderzoek naar de klachten van het coronavirus bij ouderen, en stuitte daarbij op een paar zeldzame symptomen. Uit de studie bleek namelijk dat de besmetting bij hen kan zorgen voor ‘een acuut geriatrisch syndroom’. Daaronder vallen extreme verwardheid, valpartijen, flauwvallen en acuut functieverlies. Vooral die verwarring lijkt regelmatig een van de eerste symptomen te zijn bij ouderen met het virus, nog voor de bekende symptomen ontstaan.

Lees ook:

Eén op tien coronapatiënten in ziekenhuis krijgt hartproblemen

4. Tintelingen of een bruisend gevoel

Sommige coronapatiënten hebben last van tintelingen of een ‘bruisend’ of ‘brandend’ gevoel in hun lichaam. Een bijzonder symptoom, maar niet per se een slecht teken. Het is namelijk een teken dat je immuunsysteem in actie komt, zeggen onderzoekers. Omdat het immuunsysteem in korte tijd zó veel verschillende stoffen aanmaakt, voelen sommige coronapatiënten die letterlijk door hun lichaam stromen. Dit komt bij andere aandoeningen ook weleens voor, en is niet direct teken tot grote zorgen.

5. Oogontsteking

Een bijzondere ontdekking van Britse onderzoekers: als je besmet bent met het coronavirus, zitten de virusdeeltjes ook in je tranen. Dat zou twee dingen kunnen betekenen: dat je het virus kunt verspreiden door heel hard te huilen én dat het virus ook in je ogen voor problemen kan zorgen. Oogontsteking door het coronavirus is wel echt zeldzaam: maar zo’n één tot drie procent van de patiënten met het virus krijgt of heeft ook een vervelende oogontsteking te pakken. Bij hoeveel mensen een oogontsteking het enige coronasymptoom is, is niet bekend. Het is volgens specialisten overigens niet verrassend voor een virus dat invloed heeft op je neus, keel en luchtwegen om ook een effect te hebben op je ogen. Dit komt wel vaker voor, omdat alles met diverse kanalen met elkaar in verband staat.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Gezondheidsnet, Annals of Neurology, New York Times, The Guardian

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden