Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 zaken waar je op moet letten bij overstappen

zorgverzekering.jpg

– In samenwerking met Independer –

Nu nog overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar? Je hebt tot 1 januari de tijd. En je bent zeker niet de enige hoor! De meeste mensen kiezen pas een zorgverzekering tussen kerst en oud en nieuw. Als je nog twijfelt of volop in het keuzeproces zit, dan hebben wij hier nog 5 zaken waar je op kunt letten.

 1. Kan je meteen gebruik maken van de vergoedingen?
  Soms hanteren verzekeraars een wachttijd. Dit houdt in dat je wel een vergoeding krijg maar dat je er pas na een bepaalde periode gebruik van mag maken. Meestal geldt dit voor wat hogere vergoedingen. Denk bijvoorbeeld aan een dekking voor orthodontie. Let hier goed op bij het overstappen. Als je direct gebruik wil maken van een vergoeding kan je beter een andere verzekering kiezen.
 2. Heb je vrije ziekenhuiskeuze?
  Er zijn drie soorten verzekeringen: budget, natura en restitutie. Alleen bij de restitutieverzekering mag je zelf kiezen naar welk ziekenhuis je gaat. Bij een budget of naturaverzekering krijg je te maken met contracten die de zorgverzekeraar heeft met ziekenhuize. Je krijgt dan je behandeling alleen volledig vergoed als je naar een gecontracteerd ziekenhuis gaat. Kijk dus voor je gaat overstappen goed of je naar het ziekenhuis bij jou in de buurt kunt.
 3. Mag je nog naar je eigen apotheek?
  Sommige verzekeraars willen dat je je medicijnen via een internetapotheek haalt. Meestal zie je dit alleen bij budgetverzekeraars. Het gaat ook alleen om herhaalrecepten. Het werkt als volgt: je bestelt je medicijnen via een door de zorgverzekeraar aangewezen internetapotheek. Vervolgens krijg je deze thuisbezorgd. Je hoeft dus niet meer naar je eigen apotheek. Als je wel naar je eigen apotheek wilt, let dan op bij het overstappen dat een internetapotheek niet verplicht is.
 4. Hoe moet ik declareren?
  Wil je digitaal declareren? Of wil je gewoon nog met de post je rekeningen opsturen? Let hier goed op bij het overstappen. Steeds meer verzekeraars willen namelijk dat je digitaal declareert. Wat voor de één heel gemakkelijk is, kan voor de ander een obstakel zijn. Kijk dus goed naar de specificaties van de verzekeraar van je keuze.
 5. Word ik wel geaccepteerd?
  Bij de meeste pakketten weet je dat je zonder meer geaccepteerd wordt bij je nieuwe verzekeraar (als je tenminste geen betalingsachterstand bij je huidige verzekeraar hebt). Er zijn echter ook verzekeraars die je niet direct accepteren. Dit zie je vaak als je een pakket kiest met een hoge vergoeding voor bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapie. De verzekeraar wil dan eerst meer weten over je gezondheid. Hoe gezond ben je en wat voor kosten verwacht je het komende jaar. Aan de hand van de antwoorden die je geeft, beslist de verzekeraar of ze je accepteert. Doen ze dit niet? Dan schrijven ze je in voor een pakket met een lagere vergoeding. Je bent natuurlijk niet verplicht deze te nemen. Je hebt altijd twee weken opzegtermijn.

[sm-iframe height=”800″ src=”https://www.independer.nl/portal/sanoma/introzorg.aspx?refer=sanomamargriet&skin=sanomamargriet”]

Ook interessant