Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze 5 vragen over tepels worden een vrouwenarts het vaakst gesteld

deze-5-vragen-over-tepels-worden-een-vrouwenarts-het-vaakst-gesteld.jpg

Tepels: we hebben ze allemaal, maar erover praten doen de meesten van ons liever niet. Maar dat betekent niet dat we niet regelmatig met vragen zitten over die donkere rondjes op je borst.  

Heather Ironbunda, gynaecoloog en vrouwenarts vertelt aan Well + Good wat vragen zijn die haar het vaakst gesteld worden over tepels. Van kleur tot grootte: het komt allemaal aan de beurt.

1. Is het normaal dat mijn tepels van kleur veranderen?

Wist je dat iedereen een unieke kleur tepels heeft? Welke kleur die rondjes op jouw bovenlijf zijn, hangt af van je huidskleur en de hoeveelheid melanine in je huid. Hoe meer van dat natuurlijke pigment je hebt, hoe donkerder de kleur van je tepels is. En daarnaast is het volgens dokter Ironbunda ook heel normaal dat de kleur van je tepels in de loop der jaren wat verandert. Meestal worden ze donkerder, vertelt ze. Ook hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. Zo kan zwangerschap je areola donkerder maken; ook in de overgang kan de kleur veranderen. Niets om je zorgen over te maken, vertelt de vrouwenarts. Als er naast kleurverandering ook pijn ontstaat, is het wel slim om een afspraak te maken bij de huisarts.

2. En hoe zit dat met de grootte van je tepels?

Net als tepelkleur, is ook de grootte van de tepel en het stukje daaromheen (de areola) per individu verschillend. En – wederom net als bij de kleur – wordt ook dit grotendeels beïnvloed door hormonen. Als je zwanger bent worden de tepels bijvoorbeeld groter, door de hoeveelheid hormonen in je lichaam. Daarna worden ze vaak weer kleiner, vooral wanneer je stopt met borstvoeding geven. Wanneer je in dat soort periodes met hormonale veranderingen zit, hoef je je dus geen zorgen te maken over een verandering in maat. Zit je dat niet of doen je tepels pijn, dan is het slim om een arts op te zoeken.

Lees ook:
Déze 10 symptomen moet je volgens een gynaecoloog nooit negeren

3. Waar komen die gekke bultjes op mijn tepel vandaan?

Dokter Ironbunda legt uit dat er twee verschillende soorten bultjes zijn die je kunt zien op de tepels. En het goede nieuws? Beide niets om je zorgen om te maken. Meestal zijn het de zogenoemde klieren van Montgomery die je ziet. Die klieren zitten op je tepelhof en scheiden een olieachtige substantie uit. Ze zorgen dat de huid soepel blijft en hebben een ontsmettende functie. Soms kan zo’n kliertje verstopt raken; je ziet dan een wit puntje. Ook dan hoef je je niet direct zorgen te maken, zolang het geen pijn doet. De bultjes op het smalste, uitstekende gedeelte van je tepel zijn de openingen van de melkklieren in je borst. Deze zijn vaak vooral rondom een zwangerschap duidelijk te zien.

Ook hier geldt weer, dat het bij twijfel altijd verstandig is je huisarts een controle te laten uitvoeren. Heb je schilfers, wondjes of eczeem op of rondom je tepel? Ook dan is het slim om dit door een specialist te laten beoordelen. Dit kan namelijk heel onschuldig zijn, maar kan eventueel ook wijzen op borstkanker.

4. Is het een slecht teken dat mijn tepel ingetrokken is?

Ben je geboren met een ingetrokken tepel? Dan is dat in principe niks om je zorgen over te maken, zegt dokter Irobunda. “De reden dat ingetrokken tepels naar binnen wijzen, komt omdat sommige mensen de spiertjes missen die ervoor zorgen dat de tepels naar buiten staan.” Maar als je tepel in de loop van de jaren ineens naar binnen trekt, is het wél belangrijk dat je dit laat controleren. “Deze verandering in de tepel kan te maken hebben met een ontsteking, operatie en soms ook kanker”, vertelt de specialist. Daarom is het belangrijk door een specialist vast te laten stellen wat de verandering veroorzaakt.

5. Waarom doen mijn tepels pijn?

Er zijn verschillende redenen waarom je tepels pijn kunnen doen, vertelt dokter Ironbunda. Denk bijvoorbeeld aan het geven van borstvoeding, wat vooral in het begin voor ongemak kan zorgen. Maar daarnaast kun je ook last hebben van pijnlijke tepels tijdens je menstruele cyclus. Tijdens de ovulatie kun je bijvoorbeeld klachten hebben, omdat je hormonen dan flink veranderen. Waarom je soms maar pijn hebt in één van je tepels of borsten tijdens je (pre-)menstruatie, weten specialisten nog niet. Ook hier geldt weer: ga bij twijfel altijd langs een dokter.

Bron | Well + Good
Beeld | Getty Images

Ook interessant