null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

5 vragen over smaak- en reukverlies door coronavirus beantwoord

Een van de bekendste, maar ook meest verrassende symptomen van het coronavirus: smaak- en reukverlies. Zelfs wetenschappers weten nog niet precies wat de oorzaak is van deze klachten, en daarom óók niet of het weer over zal gaan.

We geven antwoord op vijf veelgestelde vragen hierover.

1. Krijgt iedereen reukverlies en gebrek aan smaak door het coronavirus?

Nee, niet iedereen krijgt deze symptomen wanneer ze besmet raken met het coronavirus. De cijfers van hoeveel mensen reukverlies of gebrek aan smaak melden als symptoom van het coronavirus, variëren tussen de dertig en negentig procent. Je hoeft dit symptoom dus niet te hebben, maar de kans is wel aanzienlijk. Andersom zeggen specialisten wel dat sinds het begin van de coronacrisis, het grootste deel van de mensen met reuk- en smaakverlies zonder andere symptomen het coronavirus (gehad) bleek te hebben. Het RIVM adviseert daarom dan ook om een coronatest te laten doen bij plotseling reuk- of smaakverlies.

2. Waardoor ontstaan deze symptomen?

Reukverlies bij het coronavirus ontstaat volgens de Anosmievereniging vaak door een zwelling van de reukzenuw (de zogenaamde bulbus) of een beschadiging van het reukepitheel. Het reukepitheel ligt bovenin je neus en is verantwoordelijk voor het waarnemen van de stofjes met geuren. Wanneer deze (tijdelijk) beschadigd is, worden de geursignalen niet goed doorgegeven aan je hersenen. Daardoor kun je niet of niet goed ruiken. Het gebrek aan smaak is eigenlijk een symptoom van het reukverlies. Je kunt meestal nog wel proeven met je tong, maar omdat de geuren niet binnenkomen smaakt het eigenlijk nergens naar.

Lees ook:

Geen reuk of smaak door verkoudheid? Zó proef je toch dingen

3. Hoelang houdt het smaak- en reukverlies aan?

Ook hier is helaas nog geen eenduidig antwoord op. Na twee á drie weken kunnen veel mensen al weer ruiken, na vier weken heeft ruim de helft van de mensen met reukverlies door corona hun reukvermogen weer terug. Na acht weken is 76 procent van de coronapatiënten met deze symptomen weer helemaal hersteld, in de weken daarna volgen de meeste anderen ook. Ongeveer vier procent van de coronapatiënten met deze symptomen kan na acht weken nog niets ruiken of proeven en ziet helemaal geen vooruitgang. Dit komt waarschijnlijk door een ergere ontsteking of beschadiging in de neus en hersenen door het coronavirus. Het is mogelijk dat er pas na maanden of zelfs jaren verbetering optreedt, al is dit gelukkig wel zeldzaam.

4. Kan ik zelf mijn smaak- en reukverlies oplossen?

In principe heeft smaak- en reukverlies door het coronavirus vooral tijd nodig. Zoals we aan bovenstaande cijfers kunnen zien trekt het enkele weken na de besmetting vanzelf weer bij – al duurt dat waarschijnlijk langer dan je zou willen. Daarnaast moet je je hersenen eigenlijk weer trainen om geuren goed te ruiken en te herkennen, vooral als je wat langer last hebt gehad van reukverlies. Dat kun je doen door speciale reuktrainingen te volgen, die online te vinden zijn. Er zijn geen duidelijke bewijzen dat een simpele neusspray, vitaminesupplementen of andere geneesmiddelen het herstel versnellen.

5. Wanneer moet ik naar de dokter?

In eerste instantie laat je je bij smaak- en reukverlies bij de GGD testen op het coronavirus. Ben je besmet? Dan blijf je minimaal tien dagen in thuisisolatie en volg je de regels van het RIVM op. Na die periode zou het kunnen dat je nog niet van je reuk- en smaakverlies af bent, maar de kans op besmettelijkheid is dan maar erg minimaal.

Als je reuk en smaak na vier tot acht weken nog niet terug is, is het verstandig om een bezoek te brengen aan je huisarts. Die kan je eventueel doorsturen naar de KNO-arts, die gespecialiseerd is in dit soort klachten. Die kan bijvoorbeeld extra onderzoeken doen om de oorzaak te achterhalen, advies geven en in sommige gevallen medicatie voorschrijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Anosomievereniging, GGZ, Gezondheidsnet

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden