5 vragen en antwoorden over tinnitus Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

5 vragen en antwoorden over tinnitus

Een piep, ruis of brommend geluid: het zijn allemaal manieren waarop je tinnitus kunt ervaren. Dit oorsuizen is vervelend en heeft bij sommige mensen veel invloed op de kwaliteit van leven. Maar wat is tinnitus precies en wat kun je ertegen doen? We stelden deze en drie andere vragen aan Dennis Kox, kno-arts bij de Vijf Meren Kliniek in Haarlem en Hoofddorp.

Wat is tinnitus?

“Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd,” vertelt Dennis. “Het is een geluid dat je ervaart, zonder dat een ander dit kan horen. Het is dus een geluid dat niet vanuit je omgeving komt. Hoe het klinkt, verschilt per persoon. De een hoort een piep, de ander geeft aan last te hebben van ruis en weer een ander ervaart een brommend geluid.”

In principe zijn tinnitus en oorsuizen hetzelfde, maar, zegt Dennis: “Je kunt oorsuizen hebben, maar je moet ervoor oppassen jezelf niet meteen te zien als een patiënt met tinnitus. Dat klinkt misschien gek, omdat er geen verschil is tussen oorsuizen en tinnitus. Als mens kun je last hebben van oorsuizen, terwijl tinnitus klinkt als een diagnose, en daarmee kun je het ook gaan zien als een probleem. Of het ook echt een probleem is, is afhankelijk van hoeveel last je ervan hebt én hoe je ermee omgaat. Er zijn mensen die een hele zachte oorsuis hebben, die er niet mee kunnen leven.”

Hoe kan het dat steeds meer mensen tinnitus krijgen?

Daar zijn verschillende redenen voor, licht Dennis toe. “Wat op dit moment lastig is, is dat er heel veel aandacht voor het probleem tinnitus is. Dat is aan de ene kant goed, omdat je erger wilt voorkomen. Maar aan de andere kant lijkt het, doordat er veel aandacht voor is, sneller een probleem te worden. Mensen gaan erbij stilstaan en denken: Heb ik dat ook? Als je dan maar lang en goed genoeg luistert, vind je misschien ook wel iets. En dat terwijl je er al die tijd daarvoor, toen je het nog niet wist, nooit last van had.”

“Tegelijkertijd zien we ook dat de technologie beter wordt, waardoor je langer naar harde muziek kunt luisteren. Waar je vroeger de walkman niet te hard zette omdat er dan een krakerig geluid optrad, kun je muziek die je beluistert via airpods of koptelefoon nu vaak zo hard zetten als je wilt, zonder dat de kwaliteit van het geluid achteruitgaat. Door lang naar dit harde geluid te luisteren, kan gehoorschade en daarmee dus tinnitus optreden.”

Kan stress tinnitus verergeren?

Gehoorschade is één van de oorzaken voor tinnitus. Maar er zijn ook andere dingen die het oorsuizen kunnen veroorzaken of verergeren, zoals stress. Van psychische stress kun je ook allerlei lichamelijke klachten krijgen. Denk aan nek- en schouderklachten. Die klachten hebben ook weer invloed op oorsuizen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel die je moet zien te doorbreken.”

Is er een behandeling voor tinnitus?

Oorsuizen is niet altijd iets wat je kunt behandelen met medicijnen. Soms komt het door een verkoudheid en werken medicijnen wel. Maar dat is niet altijd het geval. “Ik adviseer altijd om eerst op zoek te gaan naar het onderliggende probleem. Is bijvoorbeeld stress de oorzaak? Dan is het aanpakken van die stress de beste remedie. Je merkt dan dat je klachten minder worden. Je hebt minder last van je nek en ook het oorsuizen kan afnemen. Als het aanpakken van het onderliggende probleem niet helpt, kun je gaan kijken naar andere behandelmethoden.”

Als het aanpakken van het onderliggende probleem niet mogelijk is, is het zaak om weer anders te leren luisteren. Je zult met het oorsuizen moeten leren leven. “Als je veel last hebt van oorsuizen, is het lastig om je op andere geluiden te focussen. Vergelijk het met een schilderij waar een vlekje op zit. Zodra je het opmerkt, blijf je dat vlekje zien. Dat is bij tinnitus ook het geval. Als je de ruis eenmaal hoort, kan het lastig zijn om de focus te verleggen. Met cognitieve gedragstherapie kun je leren omgaan met oorsuizen.”

Wat kun je doen om erger te voorkomen?

Tinnitus kan ook veroorzaakt worden door gehoorschade. Hierbij zijn een aantal haarcellen in het oor beschadigd. “Om erger te voorkomen is het belangrijk om oordoppen te gebruiken bij bijvoorbeeld een concert of een festival. Het is belangrijk dat je ze in doet voordat je de zaal ingaat. Je kunt de muziek beter ervaren en loopt geen gehoorschade op. Probeer muziek ook niet als iets gevaarlijks te zien. Het is iets wat voor plezier zorgt. Maar luister er verantwoord en veilig naar.”

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden