null Beeld

5 verrassende feiten over hardlopen

Het is niet vreemd dat hardlopen momenteel zo populair is. Je verbrandt er calorieën mee, bouwt spiermassa op, voorkomt stress en het is goed voor de gezondheid van het hart. Plus, je kunt het doen wanneer je wilt én het is gratis. Verrassende feitjes over hardlopen op een rij!

Hardlopers worden steeds avontuurlijker… en vies

Wist je dat hardlopers steeds avontuurlijker worden?Vorig jaar deden er meer mensen mee met obstakelraces en runs door de modder dan marathons en halve marathons. In totaal gingen 4.000.000 hardlopers over de finish. De populairste afstand blijft overigens de 5 kilometer met meer dan 6,3 miljoen hardlopers, aldus Running USA.

Borsten bewegen meer dan je denkt

Onderzoekers van de Universiteit van Portsmouth in Engeland hebben ontdekt dat borsten niet alleen op en neer stuiteren tijdens het hardlopen, maar dat ze ook naar links en rechts bewegen. Deze zogenaamde borstverplaatsing kan de ligamenten van Cooper (de structuur van onderhuids bindweefsel die de borsten hun typische vorm helpen te behouden en deze ondersteunen) beschadigen. Het is daarom belangrijk om een ondersteunende sportbeha te dragen als je gaat hardlopen om het stuiteren zo veel mogelijk te beperken.

Je bent het snelst als twintiger

Als twintiger ben je op je top als het om hardlopen gaat. Dit is de conclusie van Spaanse onderzoekers die de eindtijden van de deelnemers aan de New York City Marathon hebben bestudeerd. Hieruit bleek dat mannen op de leeftijd van 27 jaar op hun snelst zijn. Voor vrouwen is dat 29 jaar. De tijden waren 4% langzamer voor elk jaar jonger dan deze leeftijden en 2% langzamer voor elk jaar ouder. Dat betekent dat een 18 jarige ongeveer dezelfde tijd loopt als iemand van 60 jaar.

Oudste vrouwelijke marathonloper is 92

Als je gezondheid het toelaat, kun je ook nog na je negentigste hardlopen. De oudste persoon die ooit een marathon liep is Fauja Singh. Hij ging in 2012 op 101-jarige over de finish van de marathon van Londen in een tijd van 7:49:21. De oudste vrouw die ooit een marathon heeft uitgelopen is Gladys Burril. Zij was 92 toen ze de marathon van Honolulu liep in een tijd van 9:53:16.

Veel calorieën verbranden

De theorie zegt dat je met hardlopen ongeveer 100 calorieën per kilometer verbrandt. Maar het aantal dat jij verbrandt, hangt samen met je gewicht. Voor een goede berekening vermenigvuldig je 11,5 (het aantal calorieën dat je gemiddeld per kilo per uur verbruikt met hardlopen) met je eigen gewicht. Dat bepaalt uiteindelijk hoeveel calorieën je per uur verbruikt.

Bron: Health

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden