5 veelgestelde vragen over slaapproblemen beantwoord Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

PREMIUM

5 veelgestelde vragen over slaapproblemen beantwoord

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen: vooral vrouwen hebben er opvallend vaak last van. Ze kunnen bijvoorbeeld moeilijk in slaap komen, hebben problemen met doorslapen of zijn steeds te vroeg wakker. Maar waarom komen slaapproblemen zo vaak voor en wat kun je eraan doen?

We stelden de vijf meestgestelde vragen over slapen aan twee experts op het gebied van een goede nachtrust.

De experts in deze video

  • Alies Coster is psycholoog (MSc), slaapexpert en eigenaar van Sucsleep. Ze blogt voor Margriet over alles wat te maken heeft met een goede nachtrust.
  • dr. Roselyne Rijsman is neuroloog-somnoloog bij het Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Ze doet onderzoek en behandelt patiënten met slaap- en waakstoornissen.

Slaapproblemen

Slaapproblemen komen voor in allerlei vormen. De meeste mensen hebben last van insomnie, beter bekend als slapeloosheid. Mensen met deze slaapstoornis hebben problemen met in- en doorslapen die zo extreem zijn, dat er een slaaptekort ontstaat. En dat kan weer grote gevolgen hebben overdag: onder andere extreme vermoeidheid, concentratieproblemen en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zijn mogelijke gevolgen van slapeloosheid.

Soms zijn er aanwijsbare oorzaken voor slaapproblemen, bijvoorbeeld chronische pijn of een onderliggende aandoening. Vaak ligt het echter aan je eigen gedrag, zeggen de experts: de slaaphygiëne is dan niet op orde. Bij slaaphygiëne gaat het om gezonde omstandigheden en goed gedrag, die ervoor zorgen dat je lekker kunt slapen. Denk bijvoorbeeld aan een regelmatig waak-slaapritme, geen schermgebruik voor je naar bed gaat en een koele, opgeruimde slaapkamer.

Slaapproblemen tijdens de overgang

Als vrouwen in de overgang komen, kan het zijn dat ze last krijgen van slaapproblemen. Dr. Roselyne Rijsman vertelt dat de veranderende hormoonspiegels in het lichaam tijdens de overgang kunnen zorgen voor slaapproblemen. Vaak wordt dit gelinkt aan de opvliegers en nachtelijk zweten, maar ook zonder die klachten kun je slechter slapen tijdens de overgang.

Ook als je wat ouder wordt, is het volgens de expert een normaal proces dat je wat minder lang en meer gefragmenteerd gaat slapen. “Maar als er meer slaapproblemen zijn, komt dat veelal ook omdat er meer andere ziekten zijn bij ouderen. En daarmee gaat medicijngebruik gepaard, wat van invloed kan zijn op het slapen.”

Melatonine bij slaapproblemen

Melatonine wordt in de volksmond vaak het slaapstofje genoemd. Kunnen supplementen met deze stof helpen bij slaapproblemen? “Mijn antwoord op die vraag is als het gaat om volwassenen eigenlijk altijd nee. Melatonine heeft geen plaats in de behandeling van slapeloosheid, alleen bij kinderen”, zegt neuroloog-somnoloog Rijsman.

Slaapexpert Alies Coster vertelt over andere slaapmedicatie die voorgeschreven wordt bij slaapproblemen: “Je hebt het dan vaak over de zogenoemde pammetjes, zoals lorazepam. Deze zijn niet zo onschuldig als het lijkt: je valt wel in slaap, maar je slaapt niet zo diep als bij natuurlijke nachtrust. En er ligt altijd verslaving op de loer bij deze middelen. Overleg daarom altijd met een arts, wanneer je slaapmedicatie wilt gebruiken.”

Videograaf | Patricia Gooijer

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden