Margriet logo
Cozy morning with coffee in the bed Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5 veelgemaakte fouten die volgens specialisten darmklachten kunnen veroorzaken

De gezondheid van je darmen is heel belangrijk: het helpt bij het verteren van je eten, heeft invloed op je mentale gesteldheid én is essentieel voor een goed immuunsysteem. Maar zelfs mensen die denken heel goed rekening te houden met hun darmflora, kunnen door déze vijf veelvoorkomende fouten toch onbewust darmklachten veroorzaken.

MDL-artsen Niket Sonpal en Michael Dann vertellen aan gezondheidswebsite Well + Good welke – snel gemaakte – fouten dat zijn.

1. Je té druk maken om je darmgezondheid

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van je gezondheid, en bij eventuele symptomen naar de huisarts gaat. Maar je té druk maken om de gezondheid van je darmen, is weer niet goed. MDL-dokter Dann vertelt bijvoorbeeld dat hij vaak mensen ziet die door hun relatief onschuldige symptomen – in combinatie met dokter Google – vaak meteen denken dat ze iets ernstigs hebben. Daardoor gaan ze zich meer zorgen maken, en dát zorgt juist weer voor extra darmklachten. “Vaak wijzen symptomen als een opgeblazen gevoel op iets behandelbaars, zoals een voedselintolerantie. Daarom is het slim om voor je naar de dokter gaat een eetdagboek bij te houden, zodat jullie weten in welke richting je moet zoeken.”

2. Niet genoeg water drinken

We kijken veel naar wat je kunt eten om je darmgezondheid te verbeteren, maar eigenlijk wordt er volgens specialist Sonpal te weinig aandacht besteed aan wat we drinken. Fancy drankjes met probiotica zoals kombucha of kefir zijn volgens hem helemaal niet per se nodig: water is het belangrijkst. Niet genoeg water kan volgens Sonpal vervelende klachten geven, zoals obstipatie en buikpijn. Vooral als je wél flink wat vezels eet, is goede hydratatie heel belangrijk. Zonder water onttrekken de vezels namelijk te veel vocht uit je ontlasting. Daardoor krijg je last van een opgeblazen gevoel en winderigheid, juist het tegenovergestelde van waarvoor je die extra vezels eet.

Lees ook

Pijn in je onderbuik? Dít zijn de meestal de boosdoeners

3. Te snel eten

Een veelvoorkomende slechte gewoonte, zegt dokter Sonpal: te snel eten. Veel mensen beseffen niet dat dit een van die fouten is die kan zorgen voor maag- en darmklachten. Maar eigenlijk is het volgens de MDL-arts best logisch: wanneer je te snel eet kauw je niet goed genoeg. Daardoor wordt je eten niet voldoende verteerd voor het in je buikorganen terechtkomt. Je maag en darmen kunnen dat eten vervolgens niet volledig verteren, waardoor je een opgeblazen gevoel en andere vervelende klachten krijgt. Daarnaast zorgt snel eten, bijvoorbeeld aan je bureau op een werkdag, sneller voor brandend maagzuur en zit je minder snel vol. Langzamer eten is heel belangrijk, dus.

4. Veel suikervrije producten eten

Nee, suiker is niet goed voor je darmflora. Een overschot aan suikers kan de goede bacteriën in je darmen laten verdwijnen, waardoor de ‘slechte’ bacteriën de overhand krijgen. Maar dat betekent niet dat suikervrije opties altijd beter zijn voor je darmen, vooral niet als het gaat om snoep, frisdrank of een koekje. “Door vaak te gaan voor suikervrije varianten, eten we veel zoetstoffen, vertelt Sonpal. “En die stoffen zijn heel moeilijk af te breken voor je lichaam, waardoor ze kunnen zorgen voor winderigheid en diarree.” Je kunt volgens hem beter gaan voor natuurlijke zoetstoffen zoals honing of dadels. Hoewel het voor je lichaam misschien niet veel uitmaakt (suiker is suiker), maakt het voor je darmen wel een verschil.

Lees ook

Déze 7 voedingsmiddelen kunnen helpen bij darmklachten

5. (Onbewust) te veel cafeïnerijke dranken drinken

Je dag beginnen met een kop koffie is volgens MDL-arts Sonpal geen probleem, maar te veel cafeïnerijke drankjes hoort wél thuis in dit rijtje met fouten die darmklachten kunnen veroorzaken. “Te veel cafeïne kan laxerend werken”, vertelt hij. Ook heeft koffie een hoge zuurgraad, waardoor het voor brandend maagzuur kan zorgen bij sommige mensen. In plaats van koffie dan maar thee drinken? Ook niet altijd een goed idee, want ook dat bevat vaak veel cafeïne. In dat geval kun je beter zwarte thee en kruidenthee afwisselen. Alles in moderatie, adviseert Sonpal.

Bron | Well + Good

Beeld | iStock

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden