Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De detoxcoach: 5 tips voor een gezonde stoelgang

tipdagbuik1.png

Tijdens de  Fit Challenge krijg je elke dag een tip van een expert uit Margriets deskundigenpanel. Dag 13: detoxcoach Jacqueline van Lieshout weet hoe je je stoelgang weer op gang kunt krijgen.

Jacqueline: “Tijdens het afvallen kun je last krijgen van een moeilijke stoelgang. Veel verstoppingsproblemen kunnen worden voorkomen of verholpen door heel veel water te drinken, zo’n twee liter per dag. Vooral ’s ochtends is het goed om bijvoorbeeld drie glazen water of kruidenthee te drinken, zodat je darmen worden wakkergeschud na een lange nacht van rust. Eet ook veel rauwkost en fruit, want dit bevat waardevolle vezels – cruciaal voor een gezonde stoelgang! Ik adviseer mijn lezers méér dan de aanbevolen twee ons groentes en twee stuks fruit te eten. Kun je dan nog steeds niet goed naar de wc? Probeer dan deze tips:

– Neem psylliumvezels. We hebben dertig tot veertig gram vezels per dag nodig, maar in een boterham zit slechts twee gram. Psylliumvezels nemen dertig keer hun eigen gewicht aan vocht op en zorgen daarmee voor een veel betere darmpassage. Het is absoluut geen laxeermiddel, maar een ondersteuner voor de darmen. Wel altijd veel water erbij drinken!

– Vermijd stress – laat het los! Stress en drukte zijn sowieso op de lange duur niet goed voor ons, maar veel mensen ontspannen te weinig of helemaal niet. Ook dit kan ervoor zorgen dat je darmen alles letterlijk vasthouden. Een massage kan ook heel goed werken.

– Sla af en toe een maaltijd over – de lunch bijvoorbeeld. Ontbijt flink en eet ’s avonds dan eventueel ook wat meer, vooral groentes en rauwkost, en geef je spijsvertering daar tussenin rust. De geluidjes die je buik dan maakt, betekenen niet dat je trek hebt, maar dat je darmen aan het schoonmaken zijn!

Over Jacqueline

Detoxcoach Jacqueline van Lieshout helpt mensen naar een gezondere levensstijl door ze bewust te leren eten. Ze schreef vijf boeken, waaronder de bestseller In 28 dagen van gifbelt naar tempel. detoxcoach.nl.

 

 

Ook interessant