Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 tips voor een ‘goede’ scheiding

scheiden.jpg

Niet voor iedereen staan de feestdagen garant voor gezelligheid. Voor mensen met relatieproblemen zet het de verhoudingen vaak juist op scherp of benadrukt het nog eens extra dat het samen niet meer gaat.

In de weken na kerst en oud & nieuw is er op het internet dan ook een opvallende stijging in het aantal zoekopdrachten naar informatie over scheiden zichtbaar.

Zoekgedrag naar informatie over scheiden

Een scheiding is altijd een ingrijpende en vaak pijnlijke gebeurtenis in het leven van de betrokkenen. Het is dan cruciaal om het goed en met respect voor elkaar te regelen. De makers van conflictoplossingsplatform Rechtwijzer uit elkaar geven 5 tips voor een ‘goede’ scheiding.

 1. Laat je niet leiden door de wens er snel vanaf te zijn
  Het kost tijd om je te informeren, zaken uit te zoeken – bijvoorbeeld over hypotheek, verzekeringen, pensioen, spaargeld, etc. – en om na te denken over oplossingen die voor jullie beiden (en de kinderen) nodig en goed zijn. Doe het stap voor stap, zodat je steeds kunt zien welke gevolgen bepaalde afspraken hebben voor andere aspecten van de scheiding.
 2. Schakel deskundig advies in
  Laat experts inzicht geven in wat de gevolgen van bepaalde afspraken zijn voor bijvoorbeeld je pensioen, belasting en inkomen.
 3. Verdiep je in elkaars belangen en motivatie
  Hoe moeilijk het misschien ook is om je in de ander te verplaatsen als je je in een scheiding bevindt, toch is het heel belangrijk. Afspraken zijn alleen houdbaar als beide partijen er achter staan. Schroom niet om de hulp van een bemiddelaar in te schakelen als jullie er samen niet uit komen.
 4. Probeer aan de lange termijn te denken
  Laat emoties niet de overhand krijgen of leidend zijn bij het maken van beslissingen. Probeer te bedenken of je over een paar jaar nog achter een beslissing staat, als de hevigste emoties weg zijn.
 5. Investeer in goed contact met je ex-partner
  Ook na de scheiding zullen er altijd dingen zijn die je met elkaar moet bespreken en die je samen moet oplossen. Zeker als jullie samen kinderen hebben. Accepteer dat je niet alles direct kunt vastleggen en dat de situatie in de toekomst wellicht verandert, dus dat goed contact – ook voor de toekomst – van groot belang is.

Rechtwijzer uit elkaar biedt de mogelijkheden om online samen het scheidingsplan op te stellen – toegespitst op jullie situatie – en waar nodig de hulp van experts als juristen en bemiddelaars in te schakelen of het contactcentrum te bellen. Uiteindelijk leidt dit tot een juridisch geldige echtscheiding, gecontroleerd door een advocaat, met alle nodige afspraken over verdeling van bezittingen, alimentatie en omgangsregelingen.

Meer informatie op rechtwijzer.nl/uitelkaar

Op internet verscheen onlangs een brief aan alle gescheiden ouders. Zeer ontroerend om te lezen.

Ook interessant