null Beeld

5 tips om het plaatsen van een spiraaltje minder pijnlijk te maken

Naast de pil, is het spiraaltje verreweg het meestgebruikte anticonceptiemiddel. Maar de plaatsing ervan is geen pretje. Superpijnlijk zelfs, voor een groot aantal vrouwen. 

Hoe kan dat toch? En wat kun je tegen die pijn doen?

Pijngrens

Een rondgang op het wereldwijde web leert ons dat de ene vrouw het plaatsen van een spiraaltje even vervelend maar verder niet zo boeiend vindt. Terwijl de andere vrouw de ingreep omschrijft als 'de pijnlijkste vijf seconden van mijn leven' en 'pijnlijker dan een bikiniwax'. Iedereen is anders, iedereen heeft een andere pijngrens. Maar tussen je oren zit het zeker niet.

Baarmoedermond

Vergeet niet dat je baarmoeder eigenlijk een grote spier is, waar veel zenuwen in uitlopen. Logisch dus dat je er iets van voelt. Om te begrijpen waarom het zo'n pijn kan doen, is het goed om te weten wat er precies gebeurt bij het plaatsen van een spiraaltje. Eerst wordt er met inwendig onderzoek de ligging van je baarmoeder bepaald. Vervolgens brengt de huisarts of gynaecoloog een eendenbek in je vagina aan, zodat de baarmoedermond goed te zien is. Dan wordt de baarmoedermond met een speciale tang vastgepakt. En dit kan de eerste kramp veroorzaken.

Duizelig

Vervolgens wordt er met een staafje de diepte van de baarmoeder gemeten. Dit kan een tweede flinke kramp veroorzaken. Even doorbijten, want je bent er bijna, maar bereid je voor op de volgende pijnscheut. Daarna wordt namelijk het spiraaltje via een dun hulsje naar binnen geschoven. Dat hulsje wordt weer teruggetrokken en de draadjes van het spiraaltje worden op maat geknipt. En dan is de ergste pijn toch wel voorbij. Je kunt je na het plaatsen wat duizelig voelen. Daarom blijf je liggen tot je je goed genoeg voelt om weer naar huis te gaan.

Tips tegen de pijn

Zit je te kronkelen terwijl je dit leest? Aangezien elk jaar duizenden vrouwen een spiraaltje laten plaatsen, moet het toch op zekere hoogte draaglijk zijn. Bovendien kun je een paar dingen doen om de pijn tijdens en na de ingreep in te dammen:

  1. Neem een uur voor het plaatsen van het spiraaltje een pijnstiller. Dat mag best wat meer zijn dan een paracetamolletje van 500 milligram. Slik bijvoorbeeld die van 1000 milligram, of ibuprofen van 600 milligram. Of zelfs allebei. Ook raden gynaecologen weleens Naproxen, Advil of Aleve aan.
  2. Je kunt tijdens de ingreep wat licht in je hoofd worden. Zorg dat je iets gegeten hebt voordat je de ingreep hebt: zo voorkom je dat je flauwvalt. Als je met voldoende energie op de stoel neerstrijkt, kun je ook wat meer pijn aan.
  3. Vraag eventueel om een plaatselijke verdoving van je baarmoedermond. De scherpste pijn wordt dan afgezwakt, waardoor je de behandeling vast wat beter uit kunt zitten.
  4. Leg een warme kruik op je onderbuik na de ingreep. Niet voor niets is dat ook een heerlijk gevoel als je last hebt van menstruatieklachten.
  5. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar: ontspan. Als je als een blok zenuwen een spiraaltje laat plaatsen, span je onbewust misschien ook je bekkenbodemspieren aan. En dat maakt ook de eendenbek inbrengen al geen feest.

Wanneer huisarts bellen?

Na het plaatsen van het spiraaltje kun je nog een paar dagen last houden van buikpijn. Neem dan vooral pijnstillers als je de pijn niet trekt. Maar blijf je desondanks krampen houden, je ziek voelen en/of abnormale afscheiden (sterk geurend wit of geelgroen) hebben? Bel dan voor de zekerheid even met je huisarts.

Is de pijn het waard?

En hé, houd in je achterhoofd: niet voor niets wint het spiraaltje aan populariteit als het op anticonceptie in Nederland aankomt. Een paar minuten pijn voor iets dat 99 procent bescherming biedt tegen ongewenst zwanger raken en ook nog eens tien jaar blijft zitten, is het best waard. En anders is een andere vorm van anticonceptie toch geschikter voor jou.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huffington Post, Centraal Burea voor de Statistiek, Thuisarts.nl

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden