Gezondheid

5 tips voor een gezondere, warme maaltijd

kuskus-with-vegetable-as-closeup-in-a-wok.jpg

De warme maaltijd is hét moment om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 gram groente binnen te krijgen. Bovendien heb je door te kiezen voor de juiste producten later op de avond minder snel trek in ongezonde snacks. En dat wil je, als je die paar kilo’s wilt kwijtraken. 

 

1. Kies eens iets anders

In elk vak van de Schijf van Vijf zitten genoeg producten om uit te kiezen. Zo ook bij de groep met aardappels, rijst en pasta: eet je bijvoorbeeld weleens quinoa, couscous of bulgur? Ook qua groente kun je elk seizoen flink te variëren. Als je dat doet is de kans het grootst dat je van alle voedingsstoffen voldoende binnen krijgt.

2. Vervang het vlees

Helemaal zonder vlees of af en toe geen vlees? Geen probleem. Je kunt vlees vervangen door vis, vleesvervangers, maar ook door peulvruchten. Dit zijn bonen, kikkererwten en linzen. Belangrijk is dat er voldoende ijzer en B-vitamines in de producten zitten. Check daarvoor de verpakking.

3. Gebruik weinig saus

Neem niet te veel saus bij je maaltijden. Het gaat dan vooral om de extraatjes: roomsauzen, satésaus, jus voor bij vlees en aardappels en saus voor vis of groente. Gezonde maaltijdsauzen met lekker veel groenten voor over de pasta of rijst zijn natuurlijk prima. Tip: maak je sauzen zelf. Dat is goedkoper en minder zout.

4. Kies voor fruit als toetje

Heb je de aanbevolen hoeveelheid van 2 stuks fruit nog niet gehaald? Verwerk hetdanin een toetje. Een bakje fruitsalade met magere yoghurt is snel gemaakt.

5. Geen kant-en-klaar maar doe-het-zelf

Kant-en-klaarmaaltijden zijn vaak te zout, te vet en bevatten te weinig groente. Zelf koken is beter. Inspiratie nodig? Op voedingscentrum.nl/recepten vind je meer dan 1.600 uitgebalanceerde recepten.

Bron: Voedingscentrum

Ook interessant